Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé si u Včelné krátí cestu přes stavbu Jižní tangenty. Hrozí nebezpečí úrazu, varuje starostka obce

Stavba Jižní tangenty čím dál více proměňuje krajinu kolem města. U obce Včelná jsou práce v plném proudu a staveniště denně okupují bagry, náklaďáky a pracovníci stavební firmy. Kromě nich se tam ale také pohybují lidé, kteří si skrz rozestavěné území krátí cestu z nebo do obce. Podle starostky Miroslavy Stránské by měli lidé myslet na to, že na staveniště je vstup zakázán a lidé zde mohou přijít k úrazu.

Na obyvatele, kteří si zkracují cestu skrz staveniště, ať už pěšky nebo na kolech, upozornili vedení obce představitelé kraje a stavební dozor během kontrolního dne. Lidé se podle nich na staveništi pohybují v nebezpečné blízkosti hlubokých výkopu a hrozí riziko úrazu.

Jižní tangenta vyjde na 845 milionů korun. Hotová má být v roce 2023

Za 24 měsíců by měla v Českých Budějovicích vyrůst Jižní tangenta, důležitá silnice, která odlehčí přetížené dopravě ve městě. Spojit má hlavní tah na Český Krumlov s dálnicí D3. Postaví ji sdružení firem COLAS a Firesta-Fišer za 845 milionů korun.

„Je pravda, že před časem jsem i já osobně, když jsem projížděla autem, viděla rodiče, který šel se svými dětmi blíže zřejmě se podívat na bagry. Vstup na staveniště je přísně zakázán. Je zde obrovské riziko úrazu, které by mohlo mít i fatální následky,“ uvedla starostka Miroslava Stránská na obecním Facebooku. Lidé by se podle ní měli pohybovat jen na jasně vyznačené náhradní trase pro cyklisty a pro pěší.

Její slova redakci potvrdil i jeden z obyvatel Včelné, který si nepřál uvést jméno. „Viděl jsem, že tam lidé chodí. Není to nijak zabezpečené, ale v případě takové plochy asi něco takového není ani možné. Já osobně to nedělám. Částečně chápu, že si místní chtějí zkrátit cestu, ale je pravda, že to tam působí docela nebezpečně," uvedl.

Jižní tangenta má propojit hlavní tah mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem s nájezdem na dálnici D3 v místě mimoúrovňové křižovatky v Roudném. Tím by mělo dojít ke značnému odlehčení přetížené dopravě v krajském městě. Podle harmonogramu má být dokončena v příští roce. Náklady na vybudování jsou 845 milionů korun. Větší část hradí Jihočeský kraj.

Zdroj: Dopravní stavby, Jihočeský kraj.

Ještě letos bude na silnici I. třídy u Boršova nad Vltavou postavena velká okružní křižovatka, která propojí Jižní tangentu a umožní tak nájezd na dálnici D3. Původně bylo v projektu naplánováno, že se bude stavět po polovinách a doprava bude vedena po stávající silnici, v době napojování na silnici I. třídy by však provoz musel být řízen na semafory, což by znamenalo po dobu mnoha týdnů obrovské kolony. „Z toho důvodu schválila rada kraje letos v únoru změnu projektu, která znamená, že byl na silnici I. třídy nejdříve postaven bypass pro plnohodnotné převedení dopravy a stavba okružní křižovatky dopravu vůbec neovlivní. Toto řešení také umožní rychleji křižovatku dostavět,“ stojí na krajském webu Dopravní stavby.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Včelná

Štítky jižní tangenta, stavba, doprava, D3, obchvat, Včelná, silnice, Jihočeský kraj, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si u Včelné krátí cestu přes stavbu Jižní tangenty. Hrozí nebezpečí úrazu, varuje starostka obce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.