Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ŘSD zprovozní silnici u Chýnova, která byla od září kvůli stavbě obchvatu zavřená

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovozní v pátek silnici II/409 na příjezdu do Chýnova. Od loňského září byl zhruba kilometr dlouhý úsek silnice poblíž jejího napojení na tah I/19 zavřený kvůli stavbě obchvatu města. Obchvat by chtěli silničáři otevřít v říjnu.

Řidiči jedoucí do Chýnova od dálnice D3 museli od loňského září využívat jen silnici I/19. Stavební práce na přeložce tahu II/409 jsou teď téměř u konce. „Nově se tak silnice II/409 bude se stávající i budoucí trasou silnice I/19 křížit poblíž čerpací stanice," uvedl Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD v tiskové zprávě. Kvůli obchvatu jihočeského Chýnova byly další uzavírky i letos v dubnu, na silnici II/409 v Záhosticích a na hlavním tahu I/19 u čerpací stanice. Jezdilo se kyvadlově jedním pruhem.

Obchvat dlouhý 3,6 kilometru za 262 milionů korun bez DPH začal stát stavět na podzim 2020. Na dva měsíce muselo ŘSD loni v zimě práce přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, což je už vyřešené. Náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů Kč, řekl již dříve generální ředitel ŘSD Radek Mátl. O kolik stoupnou náklady kvůli rostoucím cenám materiálů, dnes Koloušek neuvedl.

Obchvat odvede z města velkou část kamionů i osobních aut. Přes Chýnov, který leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projede denně 15.000 aut, z toho 2500 nákladních. První projekt na obchvat Chýnova je z roku 1940. Zůstal ale jen na papíře. V zimě, kdy je horší sjízdnost, jsou na silnici I/19 často kolony při stoupání z údolí Chýnovského potoka směrem na Pelhřimov.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky silnice, stavby, Chýnov, Ředitelství silnic a dálnic, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD zprovozní silnici u Chýnova, která byla od září kvůli stavbě obchvatu zavřená  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.