Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Změny na mostě přes Malši v Budějovicích neomezí osobní ani veřejnou dopravu, vzkázal hejtman

Jihočeský kraj má pět let na to, aby připravil rekonstrukci mostu přes řeku Malši v Českých Budějovicích. Hejtman Martin Kuba (ODS) informoval, že se s investicí počítá po dokončení zanádražní komunikace, dálničního obchvatu a Jižní tangenty. Nosnost se sníží, ale osobní a veřejnou dopravu by to nemělo omezit.

Informaci o zhoršeném stavu mostu v Mánesově ulici zveřejnilo město České Budějovice. Vedení vzkázalo, že Jihočeský kraj zanedbal údržbu konstrukce. Hejtmanství to ale odmítá. Most přes Malši se podle hejtmana Maritna Kuby (ODS) kontroloval každý rok.

„Kontrola z dubna loňského roku označila jeho stav na stupnici jedna až sedm hodnotou tři. Tedy dobrý. V létě téhož roku objevili naši mostaři při další kontrole vodu na mostní izolaci. Z toho důvodu jsme mimořádně objednali u renomovaného dodavatele podrobné posouzení mostu za jeden milion korun. U tohoto typu mostu je totiž nutné udělat sondy, aby se technici dostali k posouzení ocelových výstuží, které jsou v betonové konstrukci. Tato kontrola následně ukázala, že se stav mostu zhoršuje a byl překvalifikován na stav pět,“ informoval včera hejtman v tiskové zprávě.

Výsledek znamená, že se musí omezit nákladní doprava nad 23 Tun. Doposud tam byla nosnost do 35 tun. Podle hejtmanství tato změna nebude mít vliv na osobní a veřejnou dopravu. 

Město dává kraji za vinu zanedbanou údržbu mostu v Budějovicích. Udělali jsme kontrolu navíc, vzkázal hejtman

Nečekané dopravní omezení by mělo v nejbližší době platit v centru Českých Budějovic. Kvůli špatnému stavu mostu přes řeku Malši v Mánesově ulici tudy neprojede nákladní doprava o hmotnosti nad 23 tun. Informovalo o tom město, které tvrdí, že...

„Z konzultace s odborníkem na veřejnou autobusovou dopravu nicméně vyplývá, že omezení nebude mít dopad pro cestující osobní ani veřejnou dopravou. Vedení linek po Mánesově ulici totiž nebude žádným způsobem omezeno,“ vzkázal Kuba. 

Ten už ve čtvrtek Budějcké Drbně řekl, že kraj provedl standardní kontrolu a navíc zaplatil jednu navíc. Podle hejtmana tak kraj nezanedbal údržbu. 

„Škoda, že se nevyužila velká uzavírka před třemi roky. Zanedbání údržby a podcenění technického stavu mostu na jedné z hlavních krajských dopravních tepen metropole přinese další výrazné dopravní komplikace. Kamiony a velké nákladní vozy budou muset využívat alternativních tras, což bude znamenat zvýšenou koncentraci dopravy i v dalších částech města,“ uvedl tento týden v tiskové zprávě Petr Ferebauer z odboru kanceláře primátora.

„Je smutnou pravdou, že městu nepomáhají ke zlepšení dopravy zpoždění velkých dopravních staveb, které staví stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) – ať už je to stavba dálničního obchvatu D3, kde jsme podle původních plánů již měli jezdit, stavba Severní spojky z Okružní ke Globusu, kterou ještě ŘSD ani nezahájilo (důvodem je situace z roku 2019, kdy ŘSD neřešilo negativní stanovisko Policie ČR a jejich žádost o územní rozhodnutí kraj tehdy vrátil k novému projednávání) i současná oprava Strakonické, která znesnadňuje život řidičům i cestujícím,“ vzkázal primátor Jiří Svoboda (ANO).

Kontrola mostu doporučuje kraji provést opravu do pěti let. Podle hejtmana se s investicí počítá po dokončení zanádražní komunikace, dálničního obchvatu Českých Budějovic a Jižní tangenty. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Malše, most, řeka, kraj, hejtman, primátor, veřejná doprava, Jihočeský kraj, Martin Kuba, ODS, údržba, Ředitelství silnic a dálnic, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny na mostě přes Malši v Budějovicích neomezí osobní ani veřejnou dopravu, vzkázal hejtman  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.