Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odboráři budějckého dopravního podniku vyhlásili stávkovou pohotovost. Požadují odvolání ředitele

Odboráři při Dopravním podniku města České Budějovice vyhlásili časově neomezenou stávkovou pohotovost. Nesouhlasí s odměnou v hodnotě tří tisíc korun měsíčně do konce roku, kterou schválilo mimořádné představenstvo. Zároveň požadují odvolání ředitele a jednotlivých manažerů. Ředitel Slavoj Dolejš řekl, že rozhodnutí odborářů nechápe a upozornil, že se vední firmy zavázalo dál jednat. Cestujících se rozhodnutí odborářů nedotkne.

Budějcké Drbně informaci potvrdil Radek Čejka, předseda Závodního výboru odborové organizace OS DOSIA při Dopravním podniku města České Budějovice. „Rozhodli jsme se vyhlásit časově neomezenou stávkovou pohotovost,“ řekl redakci. 

Nesouhlasí s pátečním rozhodnutím mimořádného představenstva, které schválilo odměnu ve výši tří tisíc korun měsíčně, kterou mají do konce roku dostávat řidiči. „Zaměstnanci rozhodně nepřestanou pracovat, pro cestující se nic nezmění. Pracujeme dál, ale chceme, aby s námi někdo jednal, protože platové podmínky všech zaměstnanců jsou katastrofické. Je to zdvižený prst,“ vzkázal Čejka. 

Podle něj je páteční rozhodnutí představenstva nekoncepční a diskriminační, protože se týká pouze určité skupiny zaměstnanců. „To rozhodnutí do budoucna situaci nijak nevyřeší,“ sdělil Čejka. 

Řidiči dostanou mimořádnou odměnu tři tisíce korun měsíčně, rozhodl dopravní podnik

Představenstvo Dopravního podniku města České Budějovice (DPMCB) schválilo odměnu tři tisíce korun pro řidiče. Firma ji bude vyplácet měsíčně a letos na tuto mimořádné navýšení vydá zhruba osm milionů korun. Důvodem je personální krize a...

Vyhlášení časově neomezené stávkové pohotovosti dnes dostalo i město České Budějovice. Odbory v něm požadují okamžité odvolání ředitele společnosti a jednotlivých manažerů na vybraných útvarech. Vyjádření primátora Jiřího Svobody (ANO) se redakci do vydání článku nepodařilo získat kvůli zasedání rady města. 

Ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš rozhodnutí odborářů nechápe. „Zákon nic takového nezná. Překvapuje mě to, protože nám to poslali dnes, i když jsme jednali v pátek. Deklarovali jsme, že řidičům přidáme tři tisíce do výplaty a zavázali jsme, že budeme dál jednat, protože firma má nějaké omezené možnosti. Považuji za absurdní, že se tohle děje ve společnosti, kde se zaměstnancům přidává. Nerozumím tomu,“ řekl redakci s tím, že odboráři krokem porušili znění kolektivní smlouvy. Podnik je podle něj připravený dál pokračovat v jednání. 

O mimořádné odměně informoval dopravní podnik dnes dopoledne. „Představenstvo Dopravního podniku města České Budějovice na svém zasedání přijalo opatření k řešení personální situace. Řidičům městské hromadné dopravy, kterých má DPMCB aktuálně nedostatek, jednohlasně schválilo mimořádnou odměnu tři tisíce korun měsíčně jako stabilizační příspěvek pro stávající zaměstnance i pro oslovení nových zájemců,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Barbora Smudková

Mzdy řidičů musíme řešit, říká ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš

Nedostatek řidičů i nadále trápí Dopravní podnik města České Budějovice. Podle ředitele Slavoje Dolejš je třeba řešit jejich mzdy. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu mluví o shánění nových zaměstnanců či výběru linek, které bylo nutné kvůli...

Firma na tyto odměny letos vydá zhruba osm milionů korun. Vedení to vnímá jako zásadní rozhodnutí pro okamžité zajištění služby. V uplynulých měsících dopravní podnik opakovaně řešil nedostatek řidičů kvůli čemuž bylo nutné omezit některé spoje.

Podle společnosti se od začátku letošního roku zvýšily mzdy plošně o 10 procent. Představenstvo podle Smudkové hledá cesty, jak mzdovou situaci řešit i na neřidičských pozicích. „I to bylo předmětem jednání představenstva společnosti 27. května. Dopravní podnik navíc všem zaměstnancům v červnu vyplatí zvláštní odměnu, čímž naplňuje závazky vyplývající z kolektivní smlouvy,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města České Budějovice

Štítky dopravní podnik, budějovice, autobus, řidič, odbory, ředitel, mzdy, peníze, dopravní společnost, České Budějovice, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odboráři budějckého dopravního podniku vyhlásili stávkovou pohotovost. Požadují odvolání ředitele  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.