Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Opatření platí, značky v ulicích nejsou. Doprava se v centru Budějovic změní 11. července

Část veřejnosti si myslela, že ode dneška platí plánované změny v centru Českých Budějovic. Auta si ale přes náměstí Přemysla Otakara II. cestu zkracují dál. Náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice) Budějcké Drbně řekl, že se značky budou instalovat v noci na pondělí 11. července.

Opatření obecné povahy, které se týká změn v centru Českých Budějovic, nabylo účinnosti dnes. Řada lidí si proto myslela, že už nebude možné si kromě jiného zkrátit cestu z ulice Na Sadech přes náměstí do ulice Mánesova. Tak to ale dnes ráno nevypadalo a auta centrem projížděla dál. 

„Dnes opatření nabylo účinnosti, poté je možné instalovat značky. Dojde k tomu v noci z neděle na pondělí, musí se předělat značení v celém centru města,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátora Juraj Thoma

Podle něj zmatky vyvolaly dvě novinky, které se týkají centra města. Tou první je úprava placeného parkování, na základě které se od 1. července v centru platí i během víkendů a v noci. Budějcká Drbna o tom informovala ZDE.

Řidiči zaplatí za parkování v centru Budějc o víkendech i v noci

Město České Budějovice chce v centru vyčlenit více parkovacích stání pro místní obyvatele. Radní proto tento týden schválili úpravu cen, která způsobí, že se bude na některých místech platit za parkování o víkendech a v noci.

Dlouho očekávané změny v centru začnou platit od pondělí 11. července. „Policisté mají pokyn, že do půlnoci 10. července se mají k náměstí chovat jako doposud. Od pondělí 11. července začnou konat ve vztahu k novým opatřením,“ popsal Thoma. 

Od pondělí tedy nebude možné si zkracovat cestu přes náměstí. Vznikne také pěší zóna před katedrálou svatého Mikuláše v Ulici U Černé věže, průjezd tam bude možný pouze v noci. Kromě toho bude jednosměrná Biskupská ulice v úseku od Železného mostu po Širokou ulici. Zároveň se zruší 28 parkovacích míst na severní straně náměstí a také na té, kde stojí radnice.

Vedení města začalo řešit změny v centru před několika měsíci. Hlavní motivací je snížit intenzitu dopravy. Denně tudy projíždí zhruba pět tisíc automobilů, vedení města očekává, že po zavedení změn jich bude o zhruba 1,5 až 2 tisíce méně. 

Do jedné části náměstí původně nemělo být možné vjet. To se ale změnilo kvůli opravě plynovodu v Kněžské ulici. „Severní strana náměstí zůstává průjezdná,“ řekl redakci náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Změny v centru Budějc budou mít zpoždění. Severní strana náměstí zůstane průjezdná

Už 1. července měly začít platit dopravní změny v centru Českých Budějovic. Celá akce ale bude mít zpoždění. Město navíc projekt částečně změnilo, severní strana Náměstí Přemysla Otakara II. zůstane průjezdná.

Část obyvatel si ale stěžuje na nedostatečnou komunikaci a zmatky spojené se zavedením plánovaných změn. Na to upozornili i někteří zastupitelé. „V tuhle chvíli nikdo pořádně neví, jak to nakonec bude vypadat. Když o tom nemá informace řada zastupitelů, jak by to mohli vědět lidé, kteří ve městě žijí?“ sdělil redakci opoziční zastupitel Petr Maroš (ODS). 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, doprava, náměstí, centrum, auta, řidič, změny, Juraj Thoma, Přemysl Otakar II., Občané pro Budějovice, radnice, Na Sadech, Lázeňská léčebna Mánes, ODS, ANO 2011, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Michálek

Tak když ani na radnici neví levá co dělá pravá, jak to asi musí vnímat řadový občan. Hlavně že posvěcuje tak geniální projekty jako " vnímání ". Z.j. zakrytí kašny nějakou dřevěnou konstrukcí. Ovšem umělecky. Některý rozhodnutí by potřebovala přezkum psychiatra.

Pátek, 8. července 2022, 16:52Odpovědět

Jan Richter

Pak se nedivme že ve městě je n....o

Pátek, 8. července 2022, 14:11Odpovědět

Opatření platí, značky v ulicích nejsou. Doprava se v centru Budějovic změní 11. července  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.