Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Táboře znovu otevřeli ulici Pod Tržním náměstím. Oprava vyšla na téměř 16 milionů

Po dlouhodobé uzavírce se obyvatelům Tábora otevřela ulice Pod Tržním náměstím. Stavba se prodražila a zdržely ji také problémy s výstavbou opěrné zdi. Při výkopech zde archeologové navíc našli kosterní ostatky, které podle všeho patří švédským dobyvatelům ze 17. století.

Původně mělo být hotovo loni na podzim a město počítalo s investicí necelých 12 milionů korun. Nakonec ale stavba stála o čtyři miliony více a práce trvaly až do konce července letošního roku. Průběh oprav zkomplikovala především výstavba nové opěrné zdi. Původní statické řešení se totiž ukázalo jako nevhodné, a to především kvůli zvětralé zemině.

„Projekt se tak musel předělat na systém takzvané Chaudyho desky, která je žebry zalomená do stávajícího svahu, aby byl dostatečně stabilní. Přeprojektování trvalo týdny až měsíce,“ uvedl táborský tiskový mluvčí Luboš Dvořák.

Zdržení způsobily také archeologické vykopávky. V místě stavby se totiž našly kosterní ostatky, které zřejmě patří švédským dobyvatelům ze 17. století.

Dále bylo potřeba vypracovat projekt na stabilizaci zdejší kapličky, která částečně stojí ve skále a částečně v opěrné zdi. „Město se rozhodlo, že tuto památku nákladem půl milionu korun zachrání,“ informoval Dvořák.

Nakonec se ale všechna úskalí podařilo vyřešit a od tohoto úterý, kdy byla stavba zkolaudovaná, už mohou obyvatelé Tábora ulici Pod Tržním náměstím znovu plně využívat.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Tábor

Štítky oprava, Tábor, ulice, nález, archeologové, statik, stavba, opěrná zeď, Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře znovu otevřeli ulici Pod Tržním náměstím. Oprava vyšla na téměř 16 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.