Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj zatím nebude zdražovat jízdné v autobusech. Omezovat nebude ani spoje

Jihočeský kraj nebude prozatím zdražovat jízdné v autobusech. Informoval o tom náměstek hejtmana Antonín Krák (ČSSD). Měnit cenu podle něj kraj nehodlá minimálně do konce roku. Omezovat se nebudou ani spoje.

„Je to velmi dobrá zpráva pro cestující v našich autobusech a vlacích. Vedení Jihočeského kraje rozhodlo, že minimálně do konce roku nebudeme žádné jízdné zvyšovat. Oproti jiným krajům, kde se jízdné zvedá, Jihočeši budou jezdit za současné ceny, a to minimálně do poloviny prosince, kdy nás čeká změna jízdních řádů,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro dopravu Antonín Krák (ČSSD). Kraj podle něj přitom za první pololetí doplácel autobusovým dopravcům kvůli vyšším cenám pohonných hmot více než 16 milionů korun.

Omezovat se podle Jihočeského kraje nebudou zatím ani počty autobusů. „Naopak na základě žádostí některých starostů jsme některé ještě posílili. Jedná se například o školní autobusy,“ řekl Krák.

Linkové autobusy v Jihočeském kraji od letoška po dobu deseti let obsluhují tři společnosti. Na Českobudějovicku to je společnost GW Bus, na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Písecku, Prachaticku a Strakonicku ČSAD autobusy České Budějovice a na Táborsku BusLine.

Náklady na linkové autobusy na jihu Čech pro příštích deset let činí 7,4 miliardy korun. Z toho pět miliard korun uhradí kraj, zbytek dopravcům vynesou tržby od cestujících. Vyplývá to ze smlouvy mezi krajem a dopravci. Podle kontraktu nejvíce linky najezdí na Českobudějovicku. Ročně to bývá kolem 3,8 milionu kilometrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto GW Bus

Štítky doprava, autobusová doprava, autobusy, Jihočeský kraj, jízdné, Antonín Krák, ČSSD, okres České Budějovice, GW BUS a.s., BusLine, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zatím nebude zdražovat jízdné v autobusech. Omezovat nebude ani spoje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.