Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od neděle začne provoz na modernizované železnici na Táborsku

Od neděle 11. září začne provoz na modernizované železnici mezi Soběslaví a Doubím u Tábora. Úprava téměř devět kilometrů dlouhého úseku tratě České Budějovice - Praha trvala tři roky a stála 4,8 miliardy korun. Jde o další část modernizace železnice mezi Českými Budějovicemi a Prahou, kde by se od prosince cesta mezi těmito městy měla zkrátit ze současných 122 na 100 minut. Novinářům to řekli zástupci Správy železnic (SŽ).

„Od neděle nás čeká zprovoznění čtvrtého koridoru Praha - České Budějovice v podobě jednokolejné trati v úseku Soběslav - Doubí. Konečně zde v regionu začne fungovat doprava tak, jak má. A v závěru roku bude už v celém úseku plnohodnotná dvoukolejná trať. Cestující čeká vyšší bezpečnost, protože na tomto úseku díky úpravám zaniklo pět železničních přejezdů. Dále se cestující mohou těšit na vyšší komfort a hlavně také kratší čas dojezdu,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Zrychlení spojů podle něj pomohla i úprava trati v úseku mezi Sudoměřicemi a Voticemi, která skončila v závěru srpna. Modernizací části železnice mezi Soběslaví a Doubím vznikl například 370 metrů dlouhý Zvěrotický tunel, estakáda přes Kamenný rybník nebo přeložka silnice II/135.

Prvních několik dní zde budou vlaky jezdit rychlostí 50 kilometrů v hodině, poté se rychlost zvýší na 110 km/h. Výjimkou bude napojení staré a nové trati v Doubí u Tábora, kde zatím zůstane omezení na 50 kilometrů v hodině kolem místa prací. Na 30 km/h bude do dokončení podchodu snížená rychlost u přechodu pro pěší v Soběslavi. Od 1. listopadu je mezi Soběslaví a Doubím plánováno zprovoznění druhé koleje, plnohodnotný dvoukolejný provoz tam začne 12. prosince. V příštím roce se rychlost v úseku zvýší až na 160 kilometrů v hodině.

„Z centra Prahy do centra Českých Budějovic se cestující na železnici dostanou za 100 minut. To je velmi důležité, protože cesta autem z Českých Budějovic do centra Prahy bude časově mnohem náročnější,“ řekl Svoboda.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, železnice, Planá nad Lužnicí, Praha, České Budějovice, Soběslav, Doubí, okres Tábor, Správa železniční dopravní cesty, Jiří Svoboda, Sudoměřice, Votice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od neděle začne provoz na modernizované železnici na Táborsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.