Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stát má pravomocné stavební povolení na obchvat Dasného. Práce by měly začít příští rok

Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) má pravomocné stavební povolení na obchvat Dasného a Češnovic. Stavba osm a půl kilometru dlouhého úseku by měla začít na přelomu roku 2023 a 2024. Ředitel ŘSD Radek Mátl to uvedl na svém Twitteru.

„Stavební povolení na akci “I/20 Pištín - České Vrbné” nabylo právní moci. Na stavbu délky 8,5 kilometru je vykoupeno přes 90 procent pozemků a je odevzdán koncept zadávací dokumentace stavby," napsal na konci minulého týdne ředitel Ředitelství silnic (ŘSD) a dálnic Radek Mátl na svém Twitteru.

Výběrové řízení na zhotovitele by mělo podle něj proběhnout začátkem roku 2023. „Na přelomu let 2023/2024 dle financí předpokládáme zahájení realizace stavby,“ dodal. Obchvat Dasného a Češnovic má stát přes 2,5 miliardy korun včetně DPH. V provozu by měl být od roku 2027.

Po obchvatu zmiňovaných obcí lidé volají už dlouhá léta. Důvodem je velký provoz, který z velké části tvoří tranzitní doprava. S ní je spojen hluk nebo znečištění ovzduší. Úsek je také místem častých dopravních nehod. „Značná část úseků je nepřehledná, což znemožňuje bezpečné předjíždění. Tato závadnost spočívá jednak v zbrzdění dopravy po silnici I/20 a zároveň v problematice bezpečnosti pro obyvatele obou obcí,“ stojí ve zdůvodnění stavby na krajském webu o dopravních stavbách.

Připravovaná silnice bude navazovat na obchvat Pištína a napojovat se má na mimoúrovňovou křižovatku v Českém Vrbném zpět na silnici I/20. V druhém směru bude napojena mimoúrovňovou křižovatkou u Češnovic na stejnou silnici směrem na Písek. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, stavba, silnice, obchvat, Dasné, Češnovice, ŘSD, Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, stavební povolení, Twitter, Radek Mátl, Pištín, České Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát má pravomocné stavební povolení na obchvat Dasného. Práce by měly začít příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.