Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praskliny a díry. Silnice na okraji Budějc čelí intenzivní dopravě

Kvůli dírám tam řidiči každý den testují své tlumiče. Na popraskané silnici je navíc často těsno mimo jiné kvůli parkujícím automobilům. Chodník tam lidé hledají marně, vznikla proto alespoň provizorní cesta trávou. Tak nyní vypadá ulice Na Sádkách v Českých Budějovicích, která se má v budoucnu spojit se sídlištěm Máj díky nové silnici.

Je podvečer všedního dne, ale stejně tudy projíždí jedno auto za druhým. V posledních letech doprava v této části Českých Budějovic houstne. Nad původní zástavbou vznikla nová a lokalita poblíž parku Stromovka se zalíbila také developerům. S lidmi se do čtvrti přistěhovala také auta. 

„Je šílené, jak moc tady doprava zhoustla. Ta silnice na to není připravená,“ prohodí jedna z místních, která si nepřeje uvést své jméno, a pokračuje v procházce se psem.

Na některých místech chodník je, jinde ale chybí, a tak vznikla alespoň provizorní cesta trávou. Kromě aut je v ulici také hodně chodců, místní venčí psy, maminky a tatínkové se prochází s kočárky, část lidí míří do parku, další tudy denně jezdí na kole do centra. 

Rekonstrukci ulice si přeje řada místních a nyní se zdá, že by se mohli konečně dočkat. Právě tato investice byla jednou z posledních věcí, kterou řešilo dosavadní vedení města. Radní se sešli tento týden a schválili vypsání veřejné zakázky na zpracování kompletní projektové dokumentace. Při rozsáhlé investici se má opravit celý úsek od propojky se sídlištěm Máj až po křižovatku s ulicí Na Zlaté stoce.

Budějcké Drbně to potvrdil náměstek primátora Petr Holický (ANO). „Jedná se o opravu stávající vodovodní a kanalizační sítě, vybudování veřejného osvětlení, chodníků a opravu komunikace s položením tichého asfaltu,“ sdělil redakci. 

Kolik bude akce stát, zatím není jasné. Dodavatele stavby bude město hledat po dokončení projektové dokumentace. Oprava silnice v ulici Na Sádkách je klíčová i pro propojku, která spojí lokalitu za Jihočeskou univerzitou se sídlištěm Máj. Díky tichému asfaltu se totiž podle náměstka primátora naplní požadované normy, které se týkají hlukové zátěže. 

Důležitou silnici z největšího budějckého sídliště postaví příští rok

Město České Budějovice pokračuje v přípravě silnice, která spojí sídliště Máj s ulicí Na Sádkách. Práce mají odstartovat v roce 2023. Ve stejnou dobu má skončit stávající výstavba kruhového objezdu na křižovatce ulic Branišovská a Milady Horákové.

Na příští rok jsou v plánu projektové práce. Samotná rekonstrukce ulice by mohla odstartovat v roce 2024 po dokončení propojky s Májem. Ta bude nějaký čas fungovat ve zkušebním provozu a umožní příjezd vozidel do obytné zóny. Mezitím vybraná firma opraví ulici Na Sádkách, kterou pravděpodobně čeká uzavření po částech.

Úplně prvním krokem je ale stávající výstavba kruhového objezdu na Branišovské, kde se nyní řidiči potýkají s dopravním omezením. Následovat budou práce na propojce. 

„Stavba zahrnuje nejen vlastní komunikaci, ale i smíšené stezky pro chodce a cyklisty, zastávky MHD a řadu inženýrských sítí. Firmu chce město vybrat ještě letos,“ uvedla mluvčí města Jitka Brůha Welzlová. Po dokončení propojky přijde na řadu ulice Na Sádkách. 


V těchto místech se plánovaná propojka napojí na silnici v ulici Na Sádkách.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, doprava, propojka, švábův hrádek, sídliště, máj, na sádkách, silnice, ulice, rekonstrukce, chodník, Stromovka, ANO 2011, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praskliny a díry. Silnice na okraji Budějc čelí intenzivní dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.