Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdy budou značky navádět řidiče? Blíží se zkušební provoz

Obyvatelé Českých Budějovic si v uplynulých dnech a týdnech všimli, že se v ulicích objevily cedule, které je mají navádět na vybraná parkoviště. Jejich spuštění se blíží, nějaký čas ale bude systém fungovat ve zkušebním provozu.

Na to, kdy budu značky fungovat, se Budějcké Drbny dotazovalo několik čtenářů. Redakce se proto obrátila na náměstka primátora Petra Holického (ANO). 

Ten potvrdil, že se spuštění systému blíží. Nyní už zbývá jen nainstalovat kamery pro detekci vozidel na parkovištích Dlouhá louka a Dynamo. „Do 27. října bude nastavena datová komunikace mezi jednotlivými prvky systému a zahájen zhruba měsíční zkušební provoz, kdy se na proměnných tabulích objeví číselné údaje,“ sdělil Drbně Holický. 

Celkem se v Českých Budějovicích objevilo více než sto nových značek. Ty mají řidiče navést na parkoviště, kde je v danou chvíli volno tak, aby nemuseli bloudit ulicemi města. Investice vyšla na zhruba 46 milionů korun. 

„Naváděcí a informační systém bude založen na trvalém sledování aktuální obsazenosti vybraných parkovišť. Tato data budou okamžitě přenášena prostřednictvím informačních tabulí řidičům na významných příjezdových trasách,“ vysvětlila letos mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová

Cedule navádí řidiče na městská parkoviště, která jsou na Senovážném náměstí, u sportovní haly či fotbalového stadionu, ale ukazovat budou také kapacitu v soukromých parkovacích domech. Jeden z nich stojí u zimního stadionu. 

Instalace značek, které řidiče navedou na vybraná parkoviště. 

S plynulejší dopravou má pomoci také nové Dopravně informační a řídící centrum (DIRČ), které začne brzo fungovat v areálu českobudějovického dopravního podniku. Nový městský dispečink bude zpracovávat komplexní informace o dopravě přijímané z telematických systémů, dopravních kamer a dalších zdrojů. 

„Dopravní dispečeři budou mít přístup k datům z tzv. strategických detektorů (senzorů zaznamenávajících intenzitu provozu) nebo třeba meteostanic. Aktuální situaci budou monitorovat pomocí desítek nových dopravních kamer a k dispozici budou mít moderní řídicí software, díky kterému budou moci reagovat na různé incidenty pomocí připravených scénářů pro zmírnění dopadů na plynulost dopravy. DIŘC bude propojeno i s naváděcím systémem, který bude řidičům poskytovat údaje o momentální obsazenosti jednotlivých parkovišť,“ shrnula v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Barbora Fišer.

Operátoři budou upozornění a doporučení pro řidiče a cestující v reálném čase publikovat na městském webu, sociálních sítích a na elektronických informačních panelech ve městě. Obsluhovat budou také call centrum pro příjem hlášení a podávání informací o dopravní situaci. Ostrý provoz by měl být zahájen v březnu 2023.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, doprava, parkování, naváděcí systém, cedule, parkoviště, videokamera, ANO 2011, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdy budou značky navádět řidiče? Blíží se zkušební provoz  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.