Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé v Táboře si za MHD připlatí. Město zdražilo tarif po deseti letech

Od příštího roku si lidé v Táboře připlatí za městskou hromadnou dopravu. Průměrně se cena jízdného zvedne o šest korun. Důvodem zdražování jsou podle města zvyšující se náklady na provoz autobusů.

Ke zdražování tafifů přistupuje Tábor podle tiskového mluvčího Luboše Dvořáka po deseti letech. Důvodem je zvyšující se cena pohonných hmot. Autobusy, které Tábor pro městskou hromadnou dopravu používá, totiž jezdí na plyn. „Prokazatelná ztráta v roce 2021 činila 66 milionů korun, v roce 2022 je 87 milionů a podle odhadů se v roce 2023 dostane na 113 milionů. Máme možnost zatáhnout za záchrannou brzdu a tarify od prvního ledna upravit,“ komentoval kroky města starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Cena za jízdenky se od ledna zvedne v průměru o šest korun. Deset minut jízdy tak nově vyjde na 16 korun, dvacet minut na 20 korun a hodina jízdy bude podle nového ceníku stát 24 korun. „Předplatních kuponů se úprava tolik nedotkne, u nejprodávanějších kuponů představuje navýšení ceny několik desítek korun," popsal tiskový mluvčí. Cestování zdarma zůstane pro děti do 12 let a také pro seniory. 

Další možností, kterou Tábor ohledně ztrát v městské hromadné dopravě měl, bylo podle zpracované dopravní analýzy omezení spojů. Podle města by to ale nepřineslo dostatečné finanční úspory. „Zvolená varianta se nijak nedotkne omezení robustního rozsahu MHD, která je druhá nejrozsáhlejší v Jihočeském kraji,“ zdůraznil Pavlík.

Například v Českých Budějovicích zaplatí lidé za hodinové jízdné 20 korun, celodenní jízdenka vyjde na 75 korun. Tarif by se od roku 2023 zvyšovat neměl. 

Ohodnoť článek

Foto tabor.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Táboře si za MHD připlatí. Město zdražilo tarif po deseti letech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.