Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cesta na trati mezi Prahou a Budějovicemi se s novým jízdním řádem zkrátí

Na trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi se s novým jízdním řádem platným od 11. prosince zkrátí doba jízdy. U expresů to bude hodina a 40 minut, vyplývá z informací na webu. Je to i díky modernizaci tratě. Do konce ledna 2023 bude pokračovat zkušební provoz RegioPanterů na trati do Lipna nad Vltavou. Koncem příštího roku nasadí České dráhy (ČD) nové motorové soupravy mezi Táborem a Červenou nad Vltavou. Na trati z Rybníka do Lipna nad Vltavou bude mimo letní sezonu méně spojů. Nový ranní vlak pojede z Budějovic do Strakonic. Nový jízdní řád bude platit do 9. prosince příštího roku.

Jihočeský kraj zaplatí příští rok Českým drahám za vlakový provoz 757 milionů korun. Všem železničním dopravcům včetně firmy GW Train a jízd trolejbusů v českobudějovické MHD to bude 920 milionů, řekl jednatel společnosti Jikord, která je jihočeským koordinátorem dopravy, Jiří Kafka.

Rozsah dopravy, kterou zajistí ČD v kraji od 11. prosince, zůstane podobný jako nyní. Jejich vlaky na jihu Čech ujedou za rok 4,69 milionu kilometrů. V kraji pojede v pracovní dny 331 vlaků. Nový jízdní řád reaguje na dva zmodernizované úseky hlavní trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Nové vlaky umožní rychlost až 160 kilometrů za hodinu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí ČD Petr Pošta.

Do konce ledna 2023 bude pokračovat zkušební provoz souprav RegioPanter na trati do Lipna nad Vltavou. Také se tam o měsíc zkrátí takzvané letní období, čímž se ušetří ujeté kilometry. „V létě jezdí víc spojů, třeba víc víkendových spojů, kdy jezdí turisti," řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Letní období potrvá nově od 29. května do 1. října. Podle národního dopravce to zároveň umožní zavést na trati nové vlaky.

Letos nasadily ČD postupně nové soupravy RegioPanter na všechny regionální vlaky elektrické trakce a částečně také na trati České Budějovice - Summerau. V závěru příštího roku s těmito vozidly počítají také pro trať mezi Táborem a Červenou nad Vltavou.

Na trati České Budějovice – České Velenice zavede národní dopravce o víkendech a svátcích od 3. června do 1. října nový pár vlaků s odjezdem v 9:10 z Budějovic. Požádal o to kraj, posílí tak letní víkendovou dopravu. Novinky budou i na trati Veselí nad Lužnicí – České Velenice. Školní vlak s odjezdem z Třeboně v 6:40 pojede nově až do rakouského Gmündu. Jiný pár vlaků na této trati posílí odpolední dopravu. Na trati přibývá cestujících. „Třeboňsko je především v letní sezoně stále oblíbenějším cílem turistů a cyklistů," uvedl Pošta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky železnice, správa, jihočeský kraj, české dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta na trati mezi Prahou a Budějovicemi se s novým jízdním řádem zkrátí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.