Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejnovější TGV projelo Českými Budějovicemi. Rychlovlak míří na testy

Jihočeským krajem dnes projíždí nejnovější rychlovlak TGV M. Ze sousedního Rakouska míří do Velimi ve Středočeském kraji. Tam se bude stroj testovat na okruhu Výzkumného Ústavu Železničního.

Z Horního Dvořiště na Českokrumlovsku u hranic s Rakouskem vyrazil rychlovlak dnes po půl deváté ráno. Následovala zastávka v Českých Budějovicích, kde si TGV mohli prohlédnout místní obyvatelé. 

„Mohu potvrdit, že vlak už České Budějovice opustil a vydal se dál na cestu,“ řekl Budějcké Drbně okolo 11. hodiny Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah. Okolo 11:30 hodin měl rychlovlak dorazit do Tábora, poté míří do Prahy. Další zastávky jsou Praha-Hostivař a Praha-Běchovice. Z první odjíždí rychlovlak ve 12:50, ze druhé ve 13:36 hodin.

V Rakousku ale stroj nabral zhruba hodinu zpoždění, jak uvedl zpravodajský server Zdopravy.cz, a tak je možné, že budou časy odlišné. Dopravcem je na českém území ČD Cargo.

Nový vlak TGV M s názvem Avelia Horizon má být v provozu ve Francii v roce 2024 a Francouzské dráhy si objednaly celkem 100 souprav. Do Česka míří na železniční zkušební okruh ve Velimi/Cerhenicích, který provozuje společnost Výzkumný Ústav Železniční, informoval server Zdopravy.cz. Ten doplnil, že by testování mohlo trvat několik měsíců. Vlaky na okruhu mohou jezdit rychlostí až 230 kilometrů v hodině. 

O cestě do Česka před několika dny informovala na svém twitterovém účtu také francouzská firma Alstom, která je známá mimo jiné díky výrobě rychlovlaků TGV. 

„Ve Velimi bude (nové TGV, pozn. redakce) provádět své dynamické testy při rychlosti 200 kilometrů v hodině,“ vzkázala firma v příspěvku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČD Cargo

Štítky tgv, česko, vlak, rychlovlak, železnice, doprava, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejnovější TGV projelo Českými Budějovicemi. Rychlovlak míří na testy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.