Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj neplánuje zdražovat jízdné v autobusových linkách

Jihočeský kraj pro příští rok neplánuje zdražovat ceny za jízdné v autobusových spojích v regionu. Vyšší náklady za vstupy, které způsobují především dražší pohonné hmoty, bude kraj kompenzovat ze svého rozpočtu.

„Lehce se zvyšují vstupy na autobusovou dopravu, ale my jsme schopni je vyřešit z rozpočtu a to především díky vyššímu výběru daní, který je se současnou inflací spojený. Nechtěli jsme teď, když je na lidi velký tlak ve všech směrech, na ně přenášet další zdražování," uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Kraj od ledna nebude nijak omezovat počet spojů ani jejich rozsah. „Nebudeme měnit cenu ani rozsah autobusových linek. Znamená to, že žádná změna pro cestující od nového roku nenastane," řekl Kuba.

Od poloviny prosince zdražily některé vlakové spoje. Hejtman uvedl, že železnice řeší situaci samostatně a kraj s ní má jiný typ smlouvy.

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem 1,35 miliardy korun. Pokrýt ho chce z rezerv

Rozpočet Jihočeského kraje na příští rok je schválený. Na dnešním jednání zastupitelstva pro něj zvedlo ruku 43 z 52 přítomných zastupitelů. Příjmy kraj předpokládá ve výši 24,4 miliardy korun. Výdaje budou o 1,35 miliardy vyšší, schodek pokryjí...

Linkové autobusy v Jihočeském kraji od letoška po dobu deseti let obsluhují tři společnosti. Na Českobudějovicku to je společnost GW Bus, na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Písecku, Prachaticku a Strakonicku ČSAD autobusy České Budějovice a na Táborsku BusLine.

Náklady na linkové autobusy na jihu Čech pro příštích deset let činí 7,4 miliardy korun. Z toho pět miliard Kč uhradí kraj, zbytek dopravcům vynesou tržby od cestujících. Vyplývá to ze smlouvy mezi krajem a dopravci. Podle kontraktu nejvíce linky najezdí na Českobudějovicku. Ročně to bývá kolem 3,8 milionu kilometrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons

Štítky správa, doprava, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj neplánuje zdražovat jízdné v autobusových linkách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.