Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Doprava na náměstí tématem happeningu. Centrum nesmí být dopravní zkratkou, říkají organizátoři

Centrum nesmí být dopravní zkratkou ani parkovištěm. To je jasný názor aktivistů, kteří chtějí příští týden upozornit na svůj postoj happeningem v centru Českých Budějovic. Vadí jim, že lidé opět mohou projíždět přes českobudějovické náměstí tak, jak byli v minulosti zvyklí. Dopravní omezení, která zavedla minulé vedení radnice, a která měla za cíl zklidnit dopravu v centru, rozhodnutím soudu skončila. Řidiči tak mohou parkovat na severní straně náměstí nebo obousměrně projet Biskupskou ulicí.

„V loňském roce konečně došlo k omezení automobilové dopravy v centru Českých Budějovic. Všeobecně respektovaný krok byl však zvrácen soudem – rozhodnutí radnice totiž vykazovalo formální nedostatky. Předpokládali jsme upřímně, že nové vedení města chyby napraví. Naši reprezentanti se však zachovali zcela nečekaně a rozsudek uvítali. Jde o nesrozumitelný krok paradoxně zrazující základní cíle Českých Budějovic,“ říká za organizátory Michal Hořejší.

Happening se uskuteční v den zasedání městského zastupitelstva 3. dubna od čtyř hodin odpoledne v okolí Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. „Rozhodli jsme se proto radnici připomenout, že na dohodě trváme a že zpětná proměna náměstí v kruhový objezd pro nás není přijatelná. Chceme, aby České Budějovice opět nastoupily cestu, která je přiblíží evropskému standardu. Náš požadavek je prostý. Chceme město, které bude bezpečné a vstřícné všem bez rozdílu věku či sociálního postavení. To je totiž základním předpokladem udržitelného soužití v pravém slova smyslu,“ dodává Hořejší.

Nařízení vydrželo pár měsíců

Změny, které měly být prvním krokem ke zklidnění dopravy v centru Českých Budějovic, začaly platit minulý rok v červenci. Bývalé vedení radnice upravilo provoz v části ulice U Černé věže, kde vznikla pěší zóna mezi Hroznovou a Kanovnickou ulicí a zjednosměrnila se také část ulice Biskupská. Zrušila se také návštěvnická stání na severní straně náměstí.

Nařízení ale napadli živnostníci u soudu a ten omezení zrušil. Vše se tak v březnu letošního roku muselo vrátit do původního stavu. Znovu si tak řidiči zkracují cestu z ulice Na Sadech přes náměstí na Mánesovu. Přímo v centru také zaparkuje více aut, přesně o 15 víc. Město navíc obnovilo šest míst pro auta invalidů. „Domníváme se, že změna provozu na některých místech nebude představovat žádné komplikace. Vracíme se do situace, která ve městě platila do loňského června,“ komentoval před nedávnem náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Podle něj se nyní jedná o dočasný stav, který chce město do budoucna znovu řešit. „Jedná se určitě o provizorní řešení, my s tím stavem nejsme spokojeni. Ale vzhledem ke lhůtě od soudu jsme neměli moc času na to, abychom to připravili lépe. Komplexnější řešení celé situace budeme mít na stole v pozdější době,“ doplnil náměstek.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky doprava, České Budějovice, náměstí, happening

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doprava na náměstí tématem happeningu. Centrum nesmí být dopravní zkratkou, říkají organizátoři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.