Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FILMOVÁ MÍSTA: Šíleně smutná princezna na jihu Čech. Filmaře tehdy zaujal zámek Blatná

K Vánocům neodmyslitelně patří pohádky. Hned několik "klasik", které vídáme každoročně při vánočních svátcích v televizi, se natáčelo na jihu Čech. Mezi oblíbené lokace filmařů nepatří jen Hluboká nad Vltavou nebo Český Krumlov, ale také zámek Blatná, kde vznikala například Šíleně smutná princezna.

V roce 1968 se kvůli natáčení oblíbené české pohádky k zámku v Blatné sjelo tehdy hvězdné herecké obsazení. Helena Vondráčková jako princezna Helena, Václav Neckář jako princ Václav, Jaroslav Marvan jako král Jindřich Spravedlivý, Bohuš Záhorský jako král Dobromysl řečený Veselý, Josef Kemr jako rádce Iks nebo Stella Zázvorková jako chůva.

V Blatné se natáčela řada záběrů s venkovního prostředí. Například scéna u rybníka, kde spadl Neckář v roli prince po hlášce „Neradit, všechno vím, všechno znám!.“ Z Blatné je také nádvoří, kde stála nosítka a kde se konala-nekonala poprava hospodského.

Na zámku se také natáčela známá scéna, kdy Princ Václav zpívá princezně Heleně na loďce „Znám jednu krásnou zahradu“.

Místní obyvatel Josef Jančar vezl tehdy autobusem blatenského rybářství Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře na místo u Bezdědovic. „Produkce tam postavila most z tvárnic a točila se na něm scéna, jak princ Václav jede na krávě,” vzpomíná Josef Jančar. Václav Neckář se na hřbetu zvířete držel jen tak tak. „Kráva nedostala dva dny pít, a tak k vodě přímo letěla. Byl to takový fofr, že se pan Neckář chytal všeho kolem sebe, aby nesletěl,” dodal pamětník pro web s filmovamista.cz.

Během natáčení se také odehrálo přátelské fotbalové utkání mezi herci z Šíleně smutné princezny a fotbalistkami z Blatné. Tehdy to prý byla remíza.

Právě okolí zámku Blatná patří mezi oblíbené lokality pro natáčení českých filmů. Kromě známé Šíleně smutné princezny zde vznikaly také záběry filmů Bílá paní, Křišťálek meč, Princezna na hrášku, Princezna ze mlejna nebo seriálu Příkopy.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto filmovamista.cz

Štítky filmová místa, Blatná, Šíleně smutná princezna, film, pohádka, Václav Neckář, zámek Blatná, Česko, Vánoce, Helena Vondráčková, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Jaroslav Marvan, Bohumil Záhorský, Josef Kemr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FILMOVÁ MÍSTA: Šíleně smutná princezna na jihu Čech. Filmaře tehdy zaujal zámek Blatná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.