Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihočeské divadlo má ztrátu 734 tisíc korun, chyběly tržby z točny

Jihočeské divadlo zakončilo loni hospodaření se ztrátou 734 tisíc korun, kterou lze pokrýt z rezervního fondu. Do ekonomiky zasáhla koronavirová pandemie a chybějící tržby z otáčivého hlediště, kde se loni nehrálo. Divadlo nabídlo 250 akcí pro 26.612 diváků. Tržby za představení byly 5,44 milionu Kč. Příspěvek od zřizovatele byl 129,4 milionu.

"Významně byla omezená umělecká činnost, hraní pro veřejnost a pochopitelně i příjem tržeb ze vstupného. V dubnu, na návrh vedení divadla, rozhodl zřizovatel o zrušení sezony na otáčivém hledišti v Českém Krumlově a zahájení nutných oprav. Z výše uvedených důvodů byly dopady do ekonomiky divadla dramatické," stojí v rozboru hospodaření.

Divadlu chyběly v roce 2020 hlavně příjmy z otáčivého hlediště. Tržby tak proti plánu klesly o 47,7 milionu. V nákladech ušetřila scéna se zhruba 260 zaměstnanci 31,4 milionu; na honorářích, materiálu i platech. Mzdové náklady dosáhly loni 90,3 milionu.

Zajistit dost zdrojů pomohly dotace. Od Jihočeského kraje získalo divadlo 3,5 milionu, z ministerstva kultury nejdřív plánovaný příspěvek 15,4 milionu a pak dalších 15,6 milionu ze záchranného balíčku mírnícího dopady koronakrize. Zřizovatel scény, jímž je město, provozní příspěvek téměř 130 milionů nesnížil.

O prázdninách připravila scéna sérii Léto s Jihočeským divadlem, kterou navštívilo za srpen a v září 2808 lidí. Nabídla za 50 dní 25 představení na sedmi místech kraje. Tržby dosáhly zhruba 600 tisíc korun. Různé akce se odehrály i při adventu: online adventní kalendář s fotografiemi i krátkými videi, na radnici vystupovali trubači, Malé divadlo hrálo z dodávky. Při jarní koronakrizi přerušili zaměstnanci dílen práci a spolu s dalšími ušili přes 3000 roušek, které přerozdělil krizový štáb města. Na podzim pomáhalo hygienikům 25 dobrovolníků z divadla trasovat kontakty lidí s nemocí covid-19. V listopadu získala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství herečka Hana Bauerová (90).

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb přináší točna v Českém Krumlově. V roce 2019 tam přijelo 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky ČR, divadlo, České Budějovice, Jihočeské divadlo, hlediště, Český Krumlov, koronavirová krize, advent, Hana Bauerová, Ministerstvo kultury České republiky, Metzlův dům, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo má ztrátu 734 tisíc korun, chyběly tržby z točny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.