Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní téma Umění ve městě je City. Na sportovní hale vzniknou dvě malby

I tento rok budou moct lidé v Českých Budějovicích a jiných městech pozorovat další ročník venkovní výstavy Umění ve městě. Letošní téma, nazvané CITY, zobrazuje město jako živý organismus. Upozorňuje také na to, jak se město během roku pandemie proměnilo. Výstava začíná už příští týden a potrvá až do konce září.

Letošní ročník bude už čtrnáctý v pořadí a tématem výstavy je City (v aj. „město“ pozn. autora). „Město je živý organismu, který se proměňuje s denní dobou, stejná místa působí a fungují v různých fázích dne a noci jinak. Pro mnoho umělců je tak prostředí veřejného prostoru a industriálních čtvrtí inspirativní a ve své výtvarné tvorbě s tímto tématem pracují. Téma letošního ročníku zároveň pracuje i s faktem, že za poslední rok se v souvislosti s pandemií výrazně změnil život lidí. Instalace tak budou reflektovat i tuto skutečnost," uvedl náměstek primátora Juraj Thoma.

Připraveno je celkem dvacet instalací, které najdeme kromě Českých Budějovic také v Hluboké nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Lipně nad Vltavou, Volyni nebo Vodňanech. V krajském městě budou díla instalována na náměstí Přemysla Otakara II., Piaristickém náměstí, na slepém rameni Vltavy, Lannově třídě či Zátkově nábřeží, nově také u Jihočeské vědecké knihovny nebo sportovní haly.

„Některé objekty vznikají přímo pro letošní ročník a daný prostor. To je i naším dlouhodobým cílem, aby díla vznikala pro dané místo a ideálně ve městě mohla zůstat. První stálou instalací tak budou dvě malby na sportovní hale, jejichž autory budou Michal Škapa a Štěpán Molín,“ dodala Alena Doležalová, produkční spolku Umění ve městě.

Zahájení výstavy proběhne už 3. června v kulturním a kreativním centru Rabenštejnská 2020. Všechny instalace budou vystaveny až do konce září.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Umění ve městě

Štítky Umění ve městě, České Budějovice, umění, město, kultura, výstava, sportovní hala, instalace, Juraj Thoma, Michal Škapa, organismus, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní téma Umění ve městě je City. Na sportovní hale vzniknou dvě malby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.