Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské divadlo bude hrát v létě venku, v Holašovicích i Blatné

Jihočeské divadlo bude přes léto hrát na několika místech kraje, podobně jako loni. V Holašovicích uvede operu Prodaná nevěsta, další tituly na zámcích Blatná a Třeboň. ČTK to dnes oznámila Gabriela Veselá z marketingu divadla. Scéna tak naváže na loňský rok, kdy hrála na několika místech kraje. Letos 10. června zahájí divadlo sezonu před točnou v Českého Krumlově.

Série Léto s Jihočeským divadlem zahrne čtyři inscenace a jednu další akci, v červenci a srpnu. Zapojí se opera a soubor Malé divadlo, na čtyřech místech odehrají 14 představení. Do vesnice Holašovice, jejíž náves je zapsaná na seznamu UNESCO, se po 46 letech od filmové verze vrátí opera Prodaná nevěsta. S ní letní program 16. července začne.

"Mým inscenačním cílem bude přenést diváky přesně o 155 let nazpět, doprostřed letního podvečera mezi štíty holašovických selských domů, kde se děj odehraje. Celý sbor v lidových krojích, děti, kompars, lidové tance a samozřejmě příběh s dobrým koncem, zkrátka vše tak, jak si kdokoliv z nás představí Prodanou nevěstu, když zavře oči. Vidět Prodanou nevěstu v Holašovicích, to byl můj celoživotní divácký sen. O to více jsem šťastný, že se jej nyní mohu dotknout jako režisér,” uvedl šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Loni se tato opera hrála v Chřešťovicích na Písecku.

Opera a Malé divadlo zavítají v létě také na zámek Blatná, kam se divadelníci vrátí po roce. V zámecké zahradě čeká diváky opera Nabucco, inscenace Karkulka vrací úder a letošní novinka Malého divadla, drama Maryša: Příběh vraha, jež se hraje kolem ohně. Na konci srpna pak bude na zámku v Třeboni komentovaná hudební procházka.

Loni nabídlo Jihočeské divadlo v létě za 50 dní 25 představení na šesti místech. Navštívilo je 2808 lidí, tržby dosáhly 600.000 korun. Hrálo se na zámcích Blatná, Červená Lhota, Nové Hrady a Ohrada, také v Českých Budějovicích. Šlo o náhradní program za sezonu před krumlovskou točnou, kterou scéna zrušila.

Před otáčivým hledištěm letos začne hrát 10. června. Do září uvede premiéry představení Muž dvojhvězdy, komedie Da Vinci a reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, detektivky Pes baskervillský, baletu Šípková Růženka a představení Ztracený svět. Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb přináší točna.

vkc dr

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ben Jícha

Štítky Jihočeský kraj, Jihočeské divadlo, České Budějovice, kultura, divadlo, Holašovice, opera, léto, představení, Prodaná nevěsta, Třeboň, Světové dědictví UNESCO, Metzlův dům, Český Krumlov, zámek Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo bude hrát v létě venku, v Holašovicích i Blatné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.