Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Legendární songy tak trochu jinak. Český dýdžej vystoupí s Karlovarským symfonickým orchestrem

Ve světě taneční hudby je stále prostor pro netradiční akce a to dokonce napříč žánry. Redakci Drbny zaujal projekt českého dýdžeje a hudebního producenta taneční hudby Chrise Kaufmana. Karlovarský rodák se rozhodl netradičně využít Karlovarský symfonický orchestr, se kterým už v pátek 9. července odehraje hodinu a půl dlouhý set plný legendárních housových písniček.

Jak vás napadlo spojení elektronické hudby s orchestrem?
Podobné využití orchestru sleduji již desítky let v zahraničí, ale ten největší zájem o takové zpracování legendárních house songů rozhodně odstartoval Pete Tong v Londýně. Osobně jsem navštívil několik jeho koncertů a tam se vlastně nakopnula myšlenka udělat něco podobného v menší aranži. Pocházím z Karlových Varů, kde máme Karlovarský symfonický orchestr, který bezesporu patří mezi uznávaná hudební tělesa v tuzemsku, a tak jsem začal pracovat na tanečním večírku s naším orchestrem.

Podle čeho jste vybíral písničky do večerního vystoupení před hotelem Thermal?
Vyrůstal jsem v devadesátých letech a byl jsem velice ovlivněný taneční muzikou té doby. Navíc jako dýdžej vystupuji více jak 17 let a taneční hudbu sbírám na vinylových deskách, ze kterých aktivně hraji. Tyto zkušenosti výrazně ovlivnily výběr devatenácti legendárních houslových písniček na večerní vystoupení. Ve výběru návštěvníci uslyší také songy milénia.

Jste také producent taneční hudby. Nelákalo vás orchestrálně zhudebnit vaše autorské dílo?
Původně mi byla taková představa vzdálená. Jsem moc kritický ke své hudební tvorbě a rozhodně patřím mezi hudební producenty, kteří sice složí písničku za dva dny, ale pak ji další dva roky dodělávají. Když jsem dostal dotaz od produkční společnosti večera House Classics Orchestra, zda nechci do playlistu zakomponovat nějakou svou hudební tvorbu, dostavilo se ono váhání. Nakonec jsem vybral písničku, kterou jsem dodělával skoro osm let. (smích) Tou dobou jsem se seznámil s nadějnou zpěvačkou Katie Kick, která je autorkou textu a vokalistkou v singlu “Up In The Sky”, který jsme nakonec také předělali do orchestrální verze. Nakonec jsem za to rád. Zní parádně.

Představíte nám, jak probíhají přípravy na takovou událost?
Možná to vypadá jako moje sólová akce, ale popravdě je za událostí tým zkušené produkce. Mám opravdu veliké štěstí, že můžu pracovat s uznávanou produkční agenturou zabývající se zejména spolupracemi se symfonickými orchestry. Zde jsem potkal Dominika Svobodu, který všech devatenáct písniček přepsal do notové osnovy a celý koncert bude dirigovat. Když už bylo jasné, jaké písničky budeme hrát, bylo nezbytně nutné vybrat vhodné vokalisty. Za mě byla jasná už od začátku Tonya Graves a Katie Kick. Vokalistky doplní Kristýna Selešiová a Martin Růža.

V jakém složení bude hrát Karlovarský symfonický orchestr?
Nad touto otázkou se vedlo hodně debat, a to zejména kvůli velikosti pódia, na které se nevejde orchestr v jeho plné sestavě. Museli jsme tedy přistoupit k řadě kompromisů. Nakonec bude na podiu bezmála čtyřicet instrumentalistů bez bicí sekce, kterou nahradím já z pozice dýdžeje.

Je složité dostat se na koncert, vzhledem ke stále trvajícím vládním opatření ohledně covidu?
Právě, že to problém vůbec není. V případě, že by si návštěvníci nestihli zajistit očkování, a nebo testy, je možné otestovat se přímo před hotelem Thermal. Je tedy možné zakupovat vstupenky online přes stránky města mestozazitku.cz/kkl

nebo přímo na místě před koncertem, který startuje ve 20:30. Návštěvníci akce jistě ocení dýdžejské vystoupení předskokana akce, kterým bude místní legenda DJ PeePa. Před koncertem PeePa plánuje zahrnout do svého DJ setu klasické house songy od devadesátých let, až po současnost. Akce s ním před samotným koncertem začíná už v 19:00.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Chrise Kaufmana

Štítky Chris Kaufman, Karlovarský symfonický orchestr, hudba, kultura, Karlovy Vary, orchestr, koncert, producent, Drbna.cz, Pete Tong, Londýn, Hotel Thermal, Tonya Graves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární songy tak trochu jinak. Český dýdžej vystoupí s Karlovarským symfonickým orchestrem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.