Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadelní spolek Vltavan plánuje v Týně nové otáčivé hlediště

Divadelní spolek Vltavan si připomíná 100 let od vzniku prvního venkovního divadla v Týně nad Vltavou. Chce postavit nové otáčivé hlediště. Má stavební povolení, odhad nákladů je 20 milionů korun. Kapacita by vzrostla z 220 na 260 míst. Před točnou včera spolek uvedl premiéru hry Sen svatojánské noci. Řekl to ředitel divadelní společnosti Ivan Sýkora.

Točna z roku 1983 by potřebovala zmodernizovat. Konstrukce podle spolku ještě drží, ale zlepšení by zasloužilo sezení pro diváky, zázemí herců a kabina techniků, které jsou původní z roku 1983. Spolek má architektonickou studii a stavební povolení na novou točnu. Až polovinu nákladů by mohlo zaplatit ministerstvo kultury, třetinu kraj, zbytek město a soubor. Projekt je asi 16 let starý.

"Vizi poskytl vzor krumlovské točny. O projekt se postaral atelier A 8000 v čele s architektem Jiřím Stříteckým, který měl hezké vidění. Požádali jsme o stavební povolení i s vědomím, že výslednou stavbu chceme trochu jinak. Dnes je objednaná nová dokumentace a buď to bude změna stavby před dokončením, nebo změna stavebního povolení, podle současných vizí," řekl Sýkora. Zachovají se dřevěné prvky i lavice, kapacita stoupne na 260 míst. Plán na novou točnu zahrnulo nové vedení kraje do koaliční smlouvy.

Týnská točna letos nabízí sedm titulů, jako premiéru připravil spolek Sen svatojánské noci podle předlohy Williama Shakespeara. Na letní program je prodáno či zamluveno 80 procent vstupenek.

Letošní ročník je pro ochotníky výjimečný. Je to totiž 100 let, kdy jejich předkové otevřeli poblíž nynější točny první tamní venkovní divadlo, shodou okolností v době, kdy doznívala pandemie španělské chřipky. Počátky amatérského divadla v Týně ale sahají až do roku 1855. Tehdy se sešla v hostinci skupina studentů, jež napadlo nastudovat veselohru. V roce 1921 pak vzniklo venkovní divadlo s rozlohou 1500 metrů čtverečních. Scénu tvořily kulisy vesnice čítající desítku staveb. "Postavit v té době divadelní vesnici, to bylo něco výjimečného," řekl Sýkora.

Scéna stála přibližně tam, kde je dnes fotbalový stadion. Fungovala asi 35 let. Divadelní vesnici postavil Jeník Švehla, jehož vnuk je členem Vltavanu. Švehla, který působil jako divadelník i scénograf rovněž v Praze, také rád fotil, dochovalo se po něm několik tisíc snímků a skleněných desek, na nichž zachytil tehdejší Týn a okolí.

Novou etapu zahájil soubor v roce 1983, kdy jeho členové vybudovali v Bedřichových sadech za dva měsíce otáčivé hlediště. Hraje se na něm od června do září a výjimečně v zimě, několik let se tam reprízovala pohádka Mrazík. Domovskou scénou Vltavanu se 70 členy je zámecké divadlo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky divadlo, stavby, otáčivé hlediště, výročí, Týn nad Vltavou, hlediště, Spolek Vltavan, stavební povolení, Jan Švehla, William Shakespeare, Jiří Střítecký, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvonne Votočková

proč na fotografii není Týnská točna?

Středa, 14. července 2021, 12:21Odpovědět

Divadelní spolek Vltavan plánuje v Týně nové otáčivé hlediště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.