Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavná opera Nabucco si v podání Jihočeského divadla podmaní zámek Blatná

Zámecký park na Blatné se příští týden promění ve starozákonní Jeruzalém. Jihočeské divadlo tam v pátek 23. července uvede premiéru Verdiho opery Nabucco. Zopakuje ji hned druhý den. Nová inscenace bude součástí dalšího ročníku projektu Léto s Jihočeským divadlem.

Operní soubor vtáhne diváky do biblického příběhu osvobození Židů. Tajemnou večerní atmosféru podpoří ohně, živá zvířata nebo velké sborové scény. Na scéně navíc nebudou kulisy, jen prostory anglického parku s romantickým zámkem v pozadí. Celá práce pod širým nebem je obrovské dobrodružství, které nejde nemilovat. Máme bezprostřední kontakt s diváky a neodděluje nás orchestřiště. Zároveň při ztvárnění pomáhá ta atmosféra a prostředí. Je to velice silné,řekl šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Při představení zazní slavné Verdiho melodie včetně proslulého sboru Židů. Pod taktovkou generálního hudebního ředitele Maria de Rose operní soubor zprostředkuje divákům hudební zážitek s živým orchestrem. Účinkovat bude taky dětský pěvecký sbor Jitřenka pod vedením sbormistryně Elvíry Gadžijevy.

Všechny divadelní aspekty se musí přizpůsobit netradičním podmínkám. Hraje se na obrovských vzdálenostech. Herci přichází na scénu i 200 metrů, je tak potřeba lehké přizvučení,“ vysvětlil Pilař. Herecké a pěvecké výkony může ovlivnit počasí, ale i hmyz, který operní pěvci čas od času vdechnou. „Jsou to aspekty, které představují výzvu, ale nejde to nemilovat. Pracovat na něčem takovém je strhující. Rádi pak překonáme veškerá úskalí, která to přináší,“ uvedl umělecký šéf.

Léto s Jihočeským divadlem zavítá v srpnu i na zámek Třeboň, kde organizátoři chystají mimořádné interaktivní prohlídky. Diváci při nich zažijí hned několik hudebních vystoupení plných renesanční hudby.  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hůla

Štítky divadlo, kultura, opera, představení, zámek, Blatná, Jihočeské divadlo, Nabucco, zámek Blatná, Jeruzalém, zámecký park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná opera Nabucco si v podání Jihočeského divadla podmaní zámek Blatná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.