Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na náves Holašovic se po 46 letech vrátila Prodaná nevěsta

Po 46 letech od filmového natáčení opery Prodaná nevěsta v Holašovicích se včera dílo Bedřicha Smetany vrátilo do této vesnice, zapsané na seznamu UNESCO. Opera Jihočeského divadla na návsi uvedla inscenaci se 150 účinkujícími, v lidových krojích. Novinářům to řekl šéf jihočeské opery Tomáš Ondřej Pilař.

Scéna tak zahájila sérii Léto s Jihočeským divadlem, kdy bude hrát i na zámcích Blatná a Třeboň. Zapojí se i soubor Malé divadlo.

Smetana napsal operu v 60. letech 19. století. "A když se podíváme všude kolem, tak datace na krásných štítech selského baroka odkazují právě k těmto letopočtům. A Holašovice jsou podle mého názoru jediné místo ve vesmíru, ve kterém si člověk skutečně může představit, že vstoupí do Smetanovy partitury a ocitne se uprostřed Prodané nevěsty na české návsi," řekl šéf opery

Když se loni v září přestěhoval do Českých Budějovic, do Holašovic zajel na první cyklistický výlet. Zůstal tři hodiny, ve sluchátkách si pustil celou operu. "Tenhle příběh, který pro mě není zdaleka jenom pouťovou veselicí, ale hlubokým příběhem našich předků, tady tak silně zarezonoval, že se stalo mým snem se sem někdy s Prodanou nevěstou dostat. A bylo pro mě obrovskou radostí a štěstím, že se opera Jihočeského divadla na dvě noci promění v občany Holašovic roku 1860," řekl Pilař.

Hrají v kulisách tamních domů. Pilař si tak občas připadá jako v historickém filmu. Divadelníci se také rozhodli pro téměř dokonalé repliky dobových krojů.

Film z roku 1975 natočil v Holašovicích režisér Václav Kašlík. Objevili se v něm Čestmír Řanda starší, Václav Sloup nebo Bedřich Prokoš. "Ta slavná, ještě černobílá inscenace, je pro mě určitým šémem, který vkládáme i do našeho provedení, protože holašovičtí sami si pamatují, jak v této inscenaci někteří účinkovali. Slyšel jsem několik historek, jak babičky, tetičky současných obyvatel pamatují natáčení. A právě tento šém vkládáme v podobě reálií, které se objeví na jevišti. Jsou to selské vozy, některé kroje, hospodářské náčiní," řekl Pilař.

Mařenku zpívá Ivana Veberová, jež právě za tuto roli nastudovanou v Plzni získala Cenu Thálie pro rok 2014. Jeníka ztvárnil Amir Khan, Kecala Zdeněk Plech, člen Národního divadla v Praze. Orchestr diriguje Martin Peschík, na inscenaci se podílí i jihočeský balet nebo dětský sbor Jitřenka. Loni se tato opera hrála v Chřešťovicích na Písecku.

Pilař si váží toho, jak je místní hostí. "Můžeme doslova na jejich dvorky, do jejich hospodářského zázemí, půjčujeme si od nich stroje, vybavení, nábytek. Vesnice se prolíná svou realitou do naší inscenace," uvedl.

Loni nabídlo divadlo v létě 25 představení na šesti místech. Navštívilo je 2808 lidí, tržby dosáhly 600 tisíc korun. Hrálo se na zámcích Blatná, Červená Lhota, Nové Hrady a Ohrada a v Budějovicích. Šlo o náhradní program za sezonu před českokrumlovskou točnou, kterou scéna zrušila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, divadlo, opera, Jihočeský, Holašovice, Prodaná nevěsta, Bedřich Smetana, Světové dědictví UNESCO, Jihočeské divadlo, kroj, České Budějovice, Amir Khan, Čestmír Řanda, Václav Kašlík, Zdeněk Plech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náves Holašovic se po 46 letech vrátila Prodaná nevěsta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.