Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ruská avantgarda na Hluboké přilákala rekordních 22 tisíc lidí

Přes 22 tisíc lidí přilákala výstava ruské avantgardy, která o víkendu skončila v Alšově jihočeské galerii (AJG). Jde o rekordní návštěvnost hlavní sezónní výstavy. AJG umístí v příštích dnech na web 3D prohlídku výstavy. Poslední týden bylo vyprodáno a na všechny zájemce se nedostalo.

Výstava v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou byla otevřená od 6. května. „Jsme naprosto nadšeni, protože jsme přehoupli hranici 22 tisíc návštěvníků, takže jsme na obláčku. Překonalo to veškeré mé sny a plány. Máme covidovou dobu, přesto se ukázalo, že výstava tohoto typu byla pro návštěvníky neskutečně zajímavá a lákavá. Dá se říct, že je to stejná návštěvnost jako na Toyen (v Národní galerii), protože my máme poloviční množství, limit do 40 návštěvníků za hodinu, Národní galerie měla 80 lidí na 80 minut a měla čtyřicet tisíc návštěvníků," řekl ředitel galerie Aleš Seifert.

Nejvíc, přes 12 tisíc lidí, přišlo minulý měsíc. Od 27. července musela galerie zastavit prodej, všechny rezervace na zbylé dny totiž obsadila. Z 80 procent chodili Češi, pak také rusky mluvící návštěvníci, většinou stále žijící v ČR. AJG přichystala i několik mimořádných večerních komentovaných prohlídek, kde bylo vyšší vstupné než základních 225 korun.

Z Muzea umění v Jekatěrinburgu si galerie půjčila 36 maleb. Kolekce zahrnula díla z let 1910 až 1920, která vytvořili Kazimir Malevič, Vasilij Kandinskij, Alexandr Rodčenko, Natalia Gončarovová nebo Michail Larionov. Kvůli koronaviru musela galerie výstavu o rok odložit. Ministerstvo kultury dalo galerii již dříve dotaci 1,8 milionu korun, aby pokryla ztráty z nákladů. Kvůli koronavirovým omezením musí teď udělat přejímku děl on-line přes stream: kurátoři z Ruska nepřiletěli, protože by museli být podle platných vládních nařízení 14 dní v karanténě.

Sbírka z Jekatěrinburgu ze začátku 20. let minulého století se v Evropě jako celek objevila jednou, v roce 2016 v Budapešti. Pojistné smlouvy byly v miliardách korun. Jako výstava často cestuje; v druhé půli roku zamíří do jihokorejského Soulu. Ruské umělce představila AJG už v roce 2015 kolekcí Ilja Repin a ruské umění, která přilákala 13 tisíc lidí.

AJG již naplánovala hlavní výstavu na příští rok: představí se Theodor Pištěk. Kolekce ukáže i práce jeho přátel jako jsou Bedřich Dlouhý, Jaroslav Vožniak, rovněž evropské a americké autory jako Don Eddy, Ralph Goings nebo Gerhard Richter.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953. Ozdobou jejích sbírek, které zahrnují přes 28 200 předmětů, jsou díla z gotiky a ze 60. let minulého století. Zřizuje ji Jihočeský kraj, letos jí dal na provoz 45,1 milionu korun. V roce 2019 navštívilo galerii podle výroční zprávy 61 793 lidí. Loni byla kvůli pandemii koronaviru dlouho zavřená, přišlo 29 429 návštěvníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Petrová

Štítky výstava, galerie, ruská, avantgarda, Hluboká nad Vltavou, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Národní galerie v Praze, pandemie covidu-19, Vasilij Kandinskij, Jekatěrinburg, Ilja Repin, Kazimir Malevič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruská avantgarda na Hluboké přilákala rekordních 22 tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.