Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Radnice neví, zda získá dotaci na hlavní sál kulturního domu Slavie

Vedení budějovické radnice zatím neví, jakou částku získá z dotace na rekonstrukci kulturního domu Slavie na břehu řeky Malše. V nadcházejících měsících se mají uskutečnit další důležité kroky k zahájení oprav. Na odhad celkových nákladů je zatím brzo.

O zdražení předpokládaných nákladů informoval v září náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice). Ten sdělil, že novým odhadem je místo původních 420 milionů korun bez daně přibližně 460 milionů korun bez DPH. Zároveň upozornil, že to je hodnota před tendrem na dodavatele stavby.

Otazník visí také nad tím, jakou částku se radnici podaří získat z evropských dotací. „Projekt je navržen pro zařazení do strategie ITI Českobudějovické aglomerace. Plánujeme čerpat dotaci až 80 procent na způsobilé výdaje od Integrovaného regionálního operačního programu,“ informoval Juraj Thoma

Podle něj mohou být mezi způsobilé výdaje zařazeny pouze investiční náklady spojené s revitalizací prostor, které jsou přístupné veřejnosti.

Na restauraci dotaci nezískají

„Problematická je tak otázka získání dotace na prostory hlavního sálu, kde se bude vybírat vstupné. Podmínky veřejné podpory zatím nejsou známy,“ naznačil Thoma. To je nová informace, původně totiž zástupci radnice počítali s tím, že se dotace nebude vztahovat pouze na gastroprovoz, tedy plánovanou restauraci, kde také vznikají příjmy.

Náměstek Thoma v září naznačil, že by mohlo město získat minimálně 200 milionů korun. Později ale upozornil na to, že na tyto odhady je ještě brzo. To platí i pro celkovou investici. „Nikdo neví, co se bude dít v příštím roce, protože ceny letí nahoru,“ zmínil náměstek. 

Do poloviny října letošního roku má mít město územní rozhodnutí s nabytím právní moci, v březnu se pak počítá se stavebním povolení. Do června pak chtějí zástupci radnice předat dokumentaci pro provedení stavby.

Oprava Slavie bude dražší. Stavební firmu chce město hledat příští rok

K půl miliardě korun se blíží odhadovaná částka, za kterou chce město České Budějovice s pomocí dotace opravit Kulturní dům Slavie. Spojení architektů ze zahraničí nyní pracuje na projektu a příští rok chce radnice hledat stavební firmu.

Kompletní rekonstrukce má odstarotvat zhruba za dva roky. Nová podoba počítá s dostavbou směrem k Jihočeskému muzeu. Vznikne tak prostor pro hlavní sál s kapacitou 600 míst. Projekt zahrnuje také již zmíněnou restauraci a prostory pro klubovou činnost. Slavie má po dokončení sloužit veřejnosti po celý rok. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky rekonstrukce, slavie, kulturní dům, oprava, investice, dotace, radnice, Juraj Thoma, Malše, restaurace, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice neví, zda získá dotaci na hlavní sál kulturního domu Slavie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.