Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Otáčivé hlediště v Týně nad Vltavou bude po představeních v parku svítit

Historie divadelních ochotníků se v Týně nad Vltavou píše již 100 let. Spolek Vltavan si k tomuto výročí nadělil speciální dárek - rekonstrukci otáčivého hlediště. Stavba, která se nachází v Bedřichových sadech, po opravě pojme až 260 diváků.

Vizualizaci nové podoby otáčivého hlediště zveřejnil ateliér A8000. „Kamenné divadlo jsme v ateliéru nikdy dříve nenavrhovali. Máme za sebou bohaté zkušenosti s nejrůznějšími kulturními projekty, jako je kulturní epicentrum Bazilika, Fórum Karlín nebo rekonstrukce sálu Jihočeské filharmonie, ale malé otáčivé hlediště pro nás bylo příjemnou výzvou,“ uvedl architekt Petr Jakšík za ateliér A8000.

„Na začátku projektu jsem se věnoval analýze dostupných dat v Divadelním ústavu, jel jsem se podívat do Českého Krumlova, ale zároveň jsem pozoroval všechny možné točny, například i v parkovacích domech, abych si co nejvíce osvojil daný technický princip. Řekl bych, že zdaleka nejdůležitější bylo ovšem zažít na vlastní kůži divadlo v plné parádě. Byl jsem se proto podívat na několik představení a jen tak nasával atmosféru. Bylo to nesmírně inspirativní pro další práci,“ shrnul Jakšík. 

Plášť bude po představení svítit

Diváci budou mít kvalitnější výhled, jelikož se hlediště zvedne. Změní se i kapacita ze stávajících 220 na 260 míst. Samotní umělci ze spolku Vltavan se pak dočkají většího pohodlí, protože dostanou dvakrát větší šatny. Chybět nebude ani bezbariérový přístup. 

Zatímco na otáčivém hledišti v Českém Krumlově mají sedačky, v Týně nad Vltavou se zachovají lavice. Cílem je podle ateliéru udržet svébytnost či tradici. Do Bedřichových sadů míří lidé mimo jiné za koncerty, a tak místo žije nejen divadlem. Architekti se proto rozhodli umístit na plášť otáčivého hlediště led světla. Ta bude možné ovládat podle potřeby. Jakmile se nebude hrát, bude divadlo v parku svítit jako pomyslná lucerna.

„Vizi poskytl vzor krumlovské točny. O projekt se postaral atelier A8000 v čele s architektem Jiřím Stříteckým, který měl hezké vidění,“ sdělil pro ČTK letos v létě ředitel divadelní společnosti Ivan Sýkora. Odhad nákladů je 20 milionů korun a stavební práce by mohly odstartovat příští rok. 

První venkovní divadlo vzniklo v Týně nad Vltavou v roce 1921. Historie amatérského divadla tam nicméně sahá až do roku 1855. Samotné otáčivé hlediště postavili nadšenci v Bedřichových sadech v roce 1983 na místě bývalého hradu a keltského oppida.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ateliér A8000

Štítky Týn nad Vltavou, divadlo, otáčivé hlediště, rekonstrukce, vizualizace, hlediště, představení, ateliér, sad, Spolek Vltavan, projekt, Český Krumlov, Institut umění - Divadelní ústav, Jiří Střítecký, Forum Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otáčivé hlediště v Týně nad Vltavou bude po představeních v parku svítit  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.