Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Architekti zachraňují zahradu, kde mělo stát parkoviště. Původním majitelům ji zabavil stát

Nejdříve místo zničil požár, poté tam vzniklo vyhlášené zahradnictví, které ale majitelům zabavil v polovině minulého století stát. Před nedávnem hrozilo, že Krafferova zahrada v Jindřichově Hradci navždy zmizí a nahradí ji parkoviště. To se rozhodla změnit skupina nadšenců, kteří nyní vybírají peníze na obnovu areálu.

Krafferova zahrada se nachází v historickém centru Jindřichova Hradce a její historie sahá až do 18. století. Původně vznikla v roce 1758 pro hraběnku Isabellu Černínovou. U jejího vybudování byl tehdy i tvůrce zámeckých zahrad v Českém Krumlově Jan Antonín Zinner. Nacházely se tam fontány, vodní kaskády, stinná loubí a řada dalších prvků typických pro barokní zahrady. 

Areál ale v roce 1801 zničil požár. „Potom tam Ignác Kraffer vybudoval se svou rodinou vyhlášené zahradnictví, které fungovalo až do 50. let, kdy jim bylo zestátněno,“ vypráví Michaela Zudová, která vystudovala krajinářskou architekturu. Rodina měla k místu tak silné pouto, že i potomci syna Ignáce Kraffera dál pracovali v zahradnictví, které spadalo pod Komunální služby.

Zahradu si od města pronajali na 20 let

„Po revoluci byla zahrada navrácena rodině Krafferových ve velmi špatném stavu a ti ji po několika letech prodávají zpět městu. Od roku 2003 zde provozuje trvalkovou školku pan Charvát a od loňského června jsme si zahradu na 20 let pronajali my,“ pokračuje krajinářský architekt Jan Makovička

Oba dva se teď společně s kolegy a přáteli snaží areál znovu probudit. Chtějí, aby se tam lidé setkávali například při kulturních akcích. Původně totiž hrozilo, že v těchto místech vznikne parkoviště.

Skupina nadšenců chce zahradu provozovat po celý rok. „Vzhledem k jejímu stavu musíme většinu akcí pořádat venku, protože nám do střechy teče, nemáme teplou vodu a chybí nám elektřina,“ vysvětluje Makovička. 

Rodina Krafferova v roce 1923. Foto: Krafferova zahrada

Na současném stavu se podepsalo hlavně zestátnění a následné chátrání v druhé polovině 20. století. Tehdy tam sice vznikly dva velké vytápěné skleníky, ale od 80. let byla zahrada opuštěná. 

Proto se architekti a jejich přáítelé rozhodli založit sbírku na serveru hithit.cz, kde vybírají 400 tisíc korun. Doposud se podařilo vybrat více než 130 tisíc. 

„Krafferovu zahradu chápeme jako místo otevřené pro všechny. Bezpečný klidný ostrov uprostřed města, kde se na půdorysu staré barokní zahrady odehrává pestré představení, ve kterém se mísí dohromady rozličné zahradnické disciplíny. Právě zachovaná barokní dispozice zahrady bude tvořit základní koncepci celého prostoru, do kterého budou umístěny jednotlivé funkce. Na rekonstruované objekty naváže zahradnická prodejna, květinářství a krajinářský atelier. Rostliny se tu budou nejenom prodávat, ale také pěstovat. Celý prostor bude přístupný veřejnosti, takže se každý bude moci podívat zahradníkům rovnou do kuchyně,“ popisují architekti projekt revitalizace zahrady. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karolína Cermanová a Adam Hudec

Štítky Jindřichův Hradec, Kraffer, Krafferova zahrada, architekti, jižní čechy, zahrada, zahradnictví, architekt, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

Jaká škoda! Mohlo tam být nádherné vyasfaltované parkoviště pro možná dvě stě aut! Není to zločin? Zrušit někde byť jediné posvátné parkovací stání je v očích mnoha lidí zločinem takřka hrdelním, není tedy zabránit vzniku nových parkovacích míst zločinem stejným? Není ostatně zločinem sama skutečnost, že na veřejných prostranstvích existuje i něco jiného než parkovací stání? Otázky, samé otázky...

Středa, 19. ledna 2022, 10:26Odpovědět

Architekti zachraňují zahradu, kde mělo stát parkoviště. Původním majitelům ji zabavil stát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.