Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prachatice budou znovu usilovat o titul Historické město roku

Prachatice budou znovu usilovat o titul Historické město roku. Toto ocenění získaly už v roce 2002. Prachatice uspěly v krajském kole soutěže, kterého se na jihu Čech zúčastnily ještě České Budějovice a Jindřichův Hradec. Celostátní vítěz bude vyhlášen v dubnu. V tiskové zprávě to oznámila Kateřina Voleská z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Soutěž pořádá od poloviny 90. let Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.

Nejvíce bodů v jihočeském krajském kole získaly tento rok město Prachatice. České Budějovice a Jindřichův Hradec se umístily společně na druhém místě.

„Všechna tři města patří k velmi dobře udržovaným a lze je bez nadsázky považovat za výkladní skříň jižních Čech,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Daniel Šnejd.

Všechna soutěžící města se podle něj ve svých historických centrech potýkají pouze s ojedinělými případy nevyužitého objektu v havarijním stavu. „Chvályhodné je, že ve všech případech se samospráva snaží situaci aktivně řešit,“ dodal Šnejd.

Prachatice získaly na jihu Čech titul Historické město roku

Prachatice získaly na jihu Čech titul Historické město roku 2020. Postoupily tak do celostátního kola, které se bude vyhlašovat v dubnu. Spolu s Prachaticemi se do soutěže přihlásily také České Budějovice, které skončily druhé.

Prachatice patří už řadu let mezi nejlépe hodnocená města v soutěži o Historické město roku. V majetku města zůstala v důsledku politického vývoje po roce 1945 velká část historických městských domů, navíc od dalších vlastníků město převzalo také části hradebního systému. O toto kulturní dědictví se podle památkářů příkladně stará a peníze z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón využívá velmi efektivně. Vlastní finanční zdroje města umožňují pečovat i o památky v jeho blízkém okolí.

Kkomise také pozitivně hodnotila, že vzhled města nenarušují nevhodné reklamní plochy a zařízení. „Prachatice jsou v péči o památky jednoznačně příkladným městem,“ zdůraznil památkový ústav.

Výsledky celostátní soutěže budou slavnostně vyhlášeny v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. Mezi města, která se v rámci Jihočeského kraje už stala absolutním vítězem, patří kromě Prachatic také Třeboň (1996), Jindřichův Hradec (2007) a Slavonice (2017).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, ocenění, Prachatice, České Budějovice, soutěž, Jindřichův Hradec, Národní památkový ústav, Česko, Historické město roku, Ministerstvo kultury České republiky, Jihočeský kraj, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice budou znovu usilovat o titul Historické město roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.