Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strakonické muzeum dokončilo opravu za 140 milionů korun, práce zbrzdila pandemie

Strakonické muzeum středního Pootaví otevře 1. dubna nové stálé expozice. Dokončilo několikaletou opravu. Náklady byly 140 milionů korun, proti původní částce stouply kvůli vícepracím asi o 20 milionů. Expozice chtělo muzeum otevřít loni v červenci, ale práce zbrzdila pandemie. Novinářům to řekla ředitelka muzea Ivana Říhová.

Oprava muzea začala v červenci 2018. Z nákladů kryla 108 milionů korun dotace. V dubnu nabídne nové expozice a věci typické pro město, tedy textil, zbraně, motocykly ČZ, dudáky a loutky. V bývalém sídle maltézských rytířů vznikla expozice o tomto řádu. V hradním paláci jsou dva nové bezbariérové sály.

„Původně jsme chtěli otevřít loni v červenci. Stavbu naštěstí pandemie nepostihla, dokončili jsme ji v prosinci 2020. Bohužel pandemie udeřila do menších firem, které nám dělaly expoziční část, vitríny, obklady. Navíc jedna firma, specializovaná na muzejní interiéry, měla velkou subdodávku ve firmě Destin ze Slovenska, a tam byl problém, když byly zavřené hranice, oni sem nemohli, pak byl problém s očkováním,“ řekla ředitelka muzea Ivana Říhová.

Stavební práce stály 78 milionů korun 

Opravovala se plocha 2300 metrů čtverečních. Povedlo se zachránit poškozené nástěnné malby ze 13. a 14. století, v havarijním stavu byla stěna hradního paláce, odborníci zrestaurovali kamenné prvky. Vznikly i dva nové bezbariérové sály. Sály nešlo vytápět, přístupné byly proto jen v létě, teď jsou vytápěné. Nové expozice mohou být otevřené celý rok. Při přestavbě našli restaurátoři i nástěnné malby z 18. století a část středověkého oltáře. Stavební práce stály 78 milionů korun.

„Jedna etapa muzea definitivně končí a nastupuje nová, s moderním vybavením. Chceme mít muzeum zábavné i naučné pro všechny kategorie našich návštěvníků. Mizí to statické muzeum, pouhé koukání do vitrín a přichází interaktivní prvky, videa, zvukové nahrávky, programy pro děti, takže už se nemusí bát, že se s rodiči budou v muzeu nudit,“ řekla Říhová.

V každé expozici bude několik dotykových obrazovek. Muzeum nechalo postavit i výtah mezi prvním a druhý nádvořím. Částečně se tak zbaví bariér. „Nedokážeme je odstranit úplně, to dispozice hradu neumožňuje,“ řekla Říhová.

Muzeum koupilo do expozic desítky dud z ČR i ze zahraničí, závodní motocykl ČZ 125 z roku 1957, získalo i několik sad lékařského náčiní z doby Rakouska-Uherska. Má i nový web a logo. Nabídnetaké dva animované filmy, o stavebních úpravách hradu a o tom, jak se do Čech dostal řád johanitů.

Zřizovatelem muzea je Jihočeský kraj. Muzeum sídlí v areálu hradu, který založil rod Bavorů ze Strakonic na soutoku řek Otavy a Volyňky v první čtvrtině 13. století. Areál je od roku 1995 národní kulturní památkou. Letos má od muzeum od kraje provozní příspěvek 26,3 milionu korun.

Lákadly jsou vyhlídková věž Rumpál, kapitulní síň, černá kuchyně i vodní mlýn v Hoslovicích. Muzeum má ve sbírkách 30 000 předmětů, stará se o největší sbírku dud ve střední Evropě, čítá kolem 100 kusů. V roce 2020 navštívilo muzeum 23 813 lidí, vyplývá z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, muzea, stavby, Strakonice, muzeum, pandemie, hrad, Česko, Slovensko, střední Evropa, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonické muzeum dokončilo opravu za 140 milionů korun, práce zbrzdila pandemie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.