Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Každé představení je zázrak. Doufám, že nám stát pošle pomoc, říká ředitel divadla

Některá představení musí rušit jen pár hodin před začátkem. Jihočeské divadlo zažívá kvůli šíření koronaviru náročné období, což způsobuje i finanční ztráty. Týdně to jsou desítky až stovky tisíc korun. I proto ředitel divadla Lukáš Průdek doufá v podporu ze strany státu.

Začátkem tohoto týdne jste zrušili další dvě představení. Dokázal byste spočítat, kolik jich už bylo celkem?
Na podzim jich bylo asi 30 a teď to je zhruba 10. Je to obrovská nejistota. Například právě dnes hrajeme a všichni doufáme, že se představení uskuteční. (rozhovor vznikal v pondělí dopoledne, pozn. red.)

Jak náročné je fungovat v takových podmínkách, kdy členové souboru neví, jestli se představení na poslední chvíli nezruší?
Je to těžké mimo jiné kvůli tomu, že odvedete hodně práce, která přijde vniveč. Děláme maximum pro to, aby se představení konala, sháníme záskoky a podobně. Takhle to jde už od podzimu a je to opravdu náročné. Někteří kolegové tomu věnují hodně energie a sil a pak je to k ničemu. Je vidět, že toho mají plné zuby. Těžké to je i pro kolegy z obchodního oddělení. Ti čekají a pak musí případně všechny obvolat a zařídit, aby sem lidé nepřišli, když se představení zruší. Pak je tu ještě jedno hledisko - příprava nové inscenace. Teď jsme jednu chystali a v generálkovém týdnu, což je klíčové období, nám onemocněl celký inscenační tým. Museli jsme to ukončit a máme náhradní termín na konci února. To plánování je extrémně složité. 

Je běžné, že musíte rušit představení opravdu jen pár hodin před začátkem? 
Ano, občas se to děje několik hodin před začátkem. V minulosti se to stalo i dvě hodiny před inscenací. Měli jsme povinnost testovat, což platilo i pro dětský sbor. Ten dorazil dvě hodiny před představením, vyšel tam pozitivní výsledek a bylo hotovo. Zároveň mám obavu o důvěru diváků. Děkuji všem, kteří prokazují odvahu a chuť do toho jít, protože se může stát cokoliv. Když je vyprodáno, hodně to pro nás znamená. 

Co cítíte ze strany návštěvníků kvůli rušení představení?
V zásadě je to velké pochopení. Lidé rozumí tomu, jaká je doba. Zároveň musim pochválit kolegyně, které to řeší. My si na všechny diváky bereme kontakt a pak je obvoláváme. Snažíme se informace poskytovat obratem. Na druhou stranu cítíme, že si diváci hodně vybírají, na jaké představení půjdou. Dřív nebyli tak ciltiví na rozdíly mezi inscenacemi. Dnes musí splnit nejrůznější podmínky a investovat do toho více úsilí. Chtějí vidět jednu konkrétni inscenaci, a tak jsou pak citlivější na změnu v programu. 

Dokážete v téhle době už nabízet náhradní termíny?
Ano. Máme připravený program do května, ale ještě s ním nejdeme ven. Když představení rušíme ze dne na den, tak víme, kdy ho plánujeme a to divákům nabízíme.

Jaká je v Jihočeském divadle proočkovanost?
Je to přes 70 procent. Je ale hodně demotivující, když zjistíte, že vás před karanténou očkování neochrání. Ten omikron snad není tak vážný co se týče následků, ale do karantény padá velké množství lidí. Každé představení je pro nás zázrak. Doufám, že nám stát pošle nějakou pomoc. V souvislosti se záskoky rostou náklady, ale příjmy nejsou. 

Je možné popsat škody, které vám vznikají?
Jsou to desítky až stovky tisíc týdně. Záleží na představení a počtu prodaných vstupenek. 

Jihočeské divadlo ruší kvůli covidu řadu her. Scéně scházejí tržby ze vstupného

Jihočeské divadlo zrušilo dnes kvůli koronaviru páteční premiéru operety Slečna vdova. Minulý týden muselo kvůli covidu zrušit většinu činoherních titulů, za každý tak vzniká scéně ztráta v desítkách tisíc korun. Problém je i to, že do karantény...

Budete volat po nějaké podpoře ze strany státu?
Určitě budeme. Nám stát hodně pomohl za minulý rok, kdy jsme dostali velkou finanční pomoc, což nám kompenzovalo půl rok, kdy jsme byli zavření. Díky tomu jsme rok zvládli velmi dobře, nemuseli jsme po zřizovateli chtít dokrytí ztrát a dokonce jsme příspěvek snížili. Teď čekáme, jak se situace vyvine. To ale skoro nikdo neví. Víme, že ministerstvo kultury chystá nějaké škrty a nám by se měly výrazně snížit peníe, které od něj dostáváme. To je problematické v době, kdy jsou opatrění tak přísná, že nehrajeme. 

V divadle zažíváte náročné období, zkuste ale popsat, co vám teď v práci dělá radost? 
Určitě je to každé uskutečněné představení, to je hrozně fajn. Radost mi dělají i reakce diváků a to, že k nám návštěvníci i přes tu složitou situaci dál chodí. Moc to pro nás znamená. Když jsem v sále a slyším, jak tleskají či volají bravo, tak cítím velkou radost. Lidé jsou nadšeni z toho, že mohou v divadle být. V souvislosti s tím bych chtěl diváky ujistit, že je u nás maximálně bezpečné prostředí. 

Velká část vašich návštěvníků jsou srdcaři, kteří vás neopouští.
To ano, vážíme si toho. Když jsme měli zavřeno, tak se ukázalo to, co říkáte. My jsme totiž vraceli vstupné, a zároveň jsme lidem dávali možnost uzavřít darovací smlouvu, díky které by nám peníze věnovali. Řada z nich toho využila a dostali jsme se na částku 400 tisíc korun. To je fantastické. Najednou se naši diváci stali hlavním sponzorem Jihočeského divadla. To je podpora finanční i psychická. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky představení, divadlo, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každé představení je zázrak. Doufám, že nám stát pošle pomoc, říká ředitel divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.