Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kulturní dům Slavie má stavební povolení. Rekonstrukce může začít na podzim

Město České Budějovice získalo stavební povolení na rekonstrukci Kulturního domu Slavie. Oprava historické budouvy na břehu řeky Malše se chystá tři roky. Vybraná stavební firma by si objekt mohla převzít na podzim tohoto roku.

O pravomocném stavebním povolení informovalo vedení města. Přípravy odstartovaly v roce 2019 a v soutěžním dialogu zvítězilo spojení atelierů Chaix &Morel et Associés z Francie, atelieru Christian Anton Pichler a atelieru Jan Proksa z Rakouska.

Obě stany už podepsaly smlouvu v roce 2020, loni bylo na stavbu vydané územní rozhodnutí a nyní v dubnu nabylo právní moci stavební povolení. 

Město letos na jaře vyhlásilo takzvané předběžné tržní konzultace. Cílem bylo zjistit možné dodavatele a podmínky samotné rekonstrukce. „Na předběžné tržní konzultace se přihlásilo šest společností, vyplněný dotazník jich městu poslalo pět. Aktuálně je vyhodnocujeme a nepochybujeme, že o stavbu bude zájem. Chceme si také ověřit, jak si, s ohledem na situaci ve stavebnictví, vůbec stojíme s udržitelností předpokládané ceny,“ řekl náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Vizualizace plánované podoby kulturního domu. 

Město chce veřejnou zakázku na rekonstrukci a dostavbu Slavie vyhlásit letos v květnu. Vítěz by si pak objekt převzal do listopadu.

„Nová podoba počítá s dostavbou budovy směrem k Jihočeskému muzeu, čímž vznikne více prostoru pro hlavní sál ve třetím patře. Jeho kapacita je 235 diváků na sezení a 116 na balkoně. Maximální kapacita míst na stání je 535 lidí a 135 na balkoně. Dále tam bude jeviště pro 60 účinkujících. Sál bude otočen o 90 stupňů oproti současnému stavu. Do malého sálu v prvním patře se vejde 150 sedících diváků a budou se v něm odehrávat koncerty, ale i přenášky, klubové kino a podobně,“ popsala mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kulturní dům, slavie, České Budějovice, město, kultura, oprava, rekonstrukce, stavební povolení, Malše, Chaix & Morel, Francie, Rakousko, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní dům Slavie má stavební povolení. Rekonstrukce může začít na podzim  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.