Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pomáhaly zahánět zlé duchy. Cestovatel vystavuje v muzeu sbírku afrických masek

Do Afriky jezdí 20 let. Většinu času strávil v Ugandě, kde se místním obyvatelům snaží pomoci s rozvojem zemědělství. Cestoval Oldřich Máca při svých cestách posbíral mimo jiné řadu masek a dalších předmětů, které nyní vystavuje v jindřichohradeckém Muzeu fotografie a modreních obrazových médií.

V prostorách muzea najdou návštěvníci masky z různých zemí Afriky. Oldřich Máca ale upozorňuje, že valná část z nich nejsou originální kusy. „Jen něco z vystavených předmětů sloužilo k obřadům či slavnostem. Originálů je minimum a většina z nich už je za hranicemi Afriky. Dnes se tam dělají kopie, do kterých se už promítá vliv Evropy,“ popisuje.

Část z vystavených předmětů ale obyvatelé afrických zemí skutečně využívali. Kvůli intenzivnímu stěhování se však těžko dohledává jejich původ. „Centrum toho všeho je západní Afrika. Odtud se řada masek dováží do východní Afriky. V Keni či Nairobi můžete na tržnici získat masku z Pobřeží Slonoviny či Konga,“ uvádí Máca. Přesun obyvatel způsobují mimo jiné klimatické změny.

Na výstavě jsou například dvě postavičky, které sloužily k ochraně domácností a lidí. Když se stalo něco zlého a rodina se snažila přemoci zlého ducha, zatloukaly se do postavičky hřebíky. Předměty měly obyvatelům také pomáhat s přivoláním dešťů. V prostorách muzea jsou i metr a půl vysoké masky. Ty se používaly při různých obřadech. Obyvatelé africký zemí masky využívají k řadě účelů. Slouží například jako ochrana před vším zlým, co může rodinu postihnout.

Oldřich Máca (vpravo) při zahájení výstavy Afrika v srdci. Foto: Muzeum fotografie a moderních obrazových médií

Oldřich Máca artefakty sbíral zhruba 20 let. Do Afriky létal se dvěma zavazadly navíc o hmotnosti 24 kilogramů a do nich dal třeba boty a další oblečení pro děti. Na zpáteční cestu je naplnil nejrůznějšími předměty, které posbíral.

Máca chtěl do Afriky od malička a svůj dětský sen si nakonec splnil. „Afrika je moc hezká. Musíte si z ní vzít to hezké, protože je to zároveň smutné místo. Život tam je pro nás nepředstavitelný,“ líčí cestoval.

Ten vyráží pravidelně hlavně do Ugandy. Sponzoruje tam děti z rodin, které zná. Zároveň tam buduje malou farmu, kde se místní obyvatele učí zemědělství. „Snažíme se, aby to ty lidi zároveň vzdělávalo. Populační exploze je v Africe neskutečná. Některé regiony navíc vysychají a lidé se stěhují tam, kde je alespoň trochu vody. Proto se tam zemědělství musí posunout,“ upozorňuje Máca, který se do Afriky chystá letos v dubnu.

Afrika v srdci
Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci hostí výstavu od 1. dubna do 31. srpna. Akce nabízí sbírky od několika sběratelů či umělců. Prostory muzea lákají na fotografie Václava Šilhy, který je držitelem ocenění Czech přes Photo a publikoval například v BBC Wildlife Magazin či National Geographic. Své obrazy africké divočiny a obyvatel vystavuje Radu Tesaro, která žila několik let v Zambii. Akce nabízí kromě jiného také fotografie ze sbírek Nadace Josefa a Zdeny Vágnerových.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky sbírka, muzeum, výstava, masky, Afrika, předměty, cestování, maska, zemědělství, Uganda, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Evropa, rodina, cestovatel, National Geographic Society, Keňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomáhaly zahánět zlé duchy. Cestovatel vystavuje v muzeu sbírku afrických masek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.