Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Benešova vila se znovu otevřela. V zahradě návštěvníci uvidí Čapkovu studánku

Také v letošním roce mohou lidé navštívit Benešovu vilu v Sezimově Ústí. Své brány otevřel dům tento týden a zájemci si ho mohou prohlédnout každý víkend až do konce října. Stavba vznikla na počátku 30. let minulého století.

O otevření vily informoval Úřad vlády. První návštěvníci si ji letos prohlédli na Velký pátek. „Vila Hany a Edvarda Benešových bude letos po několika letech opět otevřena i během prázdnin. Jsem ráda, že se nám podařilo toto rozšíření dnů otevřených dveří i na turisticky atraktivní letní sezónu zajistit. Benešova vila je unikátní připomínkou důležitého období našich dějin a my chceme udělat maximum, aby se s místem spojeným s druhým československým prezidentem a jeho rodinou mohlo seznámit co nejvíce lidí,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Návštěvníci si mohou budovu z 30. let minulého století prohlédnout vždy v sobotu a neděli až do konce října. Sezona skončí prodlouženým víkendem, který zahrne i svátek 28. října. Pro prohlídku vily je nutné si udělat on-line rezervaci přes web Národního muzea. Kapacita jedné prohlídky je 15 lidí, trvá 45 minut a je zdarma. 

Pracovna Edvarda Beneše. Foto: Jitka Erbenová

Vila Hany a Edvarda Benešových vznikla mezi roky 1930 a 1931 podle návrhu architekta Petra Kropáčka. Za druhé světové války sloužila jako vojenská škola a internát pro těhotné ženy. Když se manželé vrátili z exilu, prošel objekt renovací mezi roky 1945 a 1948. Po jejich smrti nemovitost vlastnil Úřad předsednictva vlády ČSSR. K poslední významné rekonstrukci došlo mezi roky 2006 a 2009. 

U vily je zahrada upravená do anglického stylu o rozloze 11 hektarů. Návštěvníci tam najdou mimo jiné Čapkova studánka pojmenovaná po Karlu Čapkovi. Ten poradil Edvardu Benešovi, jak vyřešit problém s podmáčeným místem u přepadu vody z bazénu. ​Poblíž hrobky manželů Benešových se nachází Památník Edvarda Beneše s expozicí z roku 2018.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Veselá

Štítky Benešova vila, památka, kultura, výlet, Karel Čapek, Edvard Beneš, vila, Sezimovo Ústí, Úřad vlády České republiky, Velký pátek, Jana Kotalíková, druhá světová válka, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benešova vila se znovu otevřela. V zahradě návštěvníci uvidí Čapkovu studánku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.