Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kostel měl být dominantou, místo toho čelí nájezdům vandalů. Město chystá revitalizaci okolního parku

Měl být jednou z dominant města, ale v uplynulých desetiletích se spíše skrývá v parku na okraji Jindřichova Hradce. Kostel svatého Jakuba i kvůli odlehlému umístění ničí vandalové, kteří v minulosti památku poškodili uvnitř i zvenku. Město nyní chystá revitalizaci okolí a kastelán jindřichohradeckého zámku věří, že by investice mohla pomoci.

Aby toho nebylo málo, před nedávnem někdo ukradl peníze ze sbírky na opravu lavic v kostele. Mladíci rozbili kasičku a na začátku března si z ní odnesli několik tisíc korun. Čin spáchali v areálu jindřichohradeckého zámku mezi prvním a druhým nádvořím. 

Zloděje se ale podařilo dopadnout, informovala policie. Nyní čelí trestnímu stíhání. „Jindřichohradečtí policisté díky výzvě do médií a přispění spoluobčana objasnili případ vloupání do uzamčené kasičky z plexiskla, ve které byla sbírka hotovosti na opravu kostela Sv. Jakuba. Ustanovili dva podezřelé muže, občany Španělska,“ vzkázala policejní mluvčí Hana Bílková Millerová

Skupinka měla způsobit škodu nejméně 6 800 korun. „Dne 12. května si oba " výtečníci" převzali z rukou policistů sdělení podezření. Nyní jsou trestně stíháni  v režimu zkráceného přípravného řízení,“ přidala mluvčí. 

Kostel v minulém století vykradli

Sbírku uspořádali místní, kteří se snaží postupně opravit interiér novogotického kostela v nedalekém parku. V minulosti došlo na rekonstrukci, ta se však nedotkla vnitřních prostor. „S přáteli jsme založili spolek, jehož cílem je záchrana památek na Jindřichohradecku. Různými způsoby se snažíme přispět k obnově tohoto kostela. Jde o významné pietní místo, kde je pohřbena řada členů rodu Czerninů,“ řekl Budějcké Drbně kastelán Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec Jan Mikeš

Ten také připomněl, že kostel čelil a čelí útokům vandalů. Například v roce 1968 tam někdo zázemí kompletně vykradl. Zloději odnesli například dřevěný mobiliář či oltářní obrazy. Vandalové později dokonce pronikli i k ostatkům pochovaných. V 90. letech tak byly ostatky Czerninů vyjmuty z rodinné hrobky a pochovány u jižní stěny kostela. Dnes se tak v kryptě kostela nachází už jen prázdná hrobka šlechtického rodu hrabat Czerninů z Chudenic.

„Loni se nám podařilo sehnat větší objem financí na obnovu první poloviny kostelních lavic. Letos bychom rádi získali peníze na druhou polovinu, odhadem je to asi 140 tisíc korun. Na kompletní rekonstrukci prostředky neseženeme, protože to bude výrazně náročnější,“ uvedl Mikeš. Kostel dnes mohou lidé navštívit při některých bohoslužbách či Noci kostelů. 

Okolní park chtějí revitalizovat

V minulosti byl kostel vidět z velké části Jindřichova Hradce, stavěl se totiž jako dominanta města. To se ale později změnilo a místo obklopil park. Dnes stojí na okraji města, což láká již zmíněné vandaly.

„Kostel patří pod správu Národního památkového ústavu. My jsme opakovaně zaznamenali různá poškození, v minulosti bylo například nutné odstranit grafiti. Je třeba říct, že se kostel nachází na okraji velkého městského parku. Ten by se měl dočkat revitalizace. My si od toho slibujeme, že se místo pročistí, okolí se promění ve skutečný park a nebude lákat vandaly,“ dodal kastelán. 

Budějcká Drbna se v souvislosti s revitalizací parku obrátila také na město. To nyní čeká na krajinářskou studii, která by měla být hotová v červenci. Poté ji bude posuzovat odborná komise. 

„Na odsouhlasenou studii budou navazovat jednotlivé stupně projektové dokumentace. Když vše půjde dobře, tak by kompletní projektová dokumentace mohla být předána na přelomu letošního a příštího roku. Projekt bude zařazen do akčního plánu na roky 2023 až 2024 a v těchto letech by tak mělo dojít k samotné realizaci,“ řekla redakci mluvčí města Eliška Čermáková

Krajinářskou studii zpracovává firma Atregia a město za ni zaplatí 997 tisíc korun včetně daně. „Jde o revitalizaci Mertových a Jakubských sadů, tedy včetně prostoru okolo kostela sv. Jakuba. V případě Jakubských sadů jde o posouzení a prověření funkčnosti stávajícího systému cestní sítě, doplnění cestní sítě, osazení vhodného mobiliáře a vyřešení nefunkčního systému zeleně - porosty se místy zmlazují, jsou zde nálety, a řada invazivních dřevin s negativními dopady na životní prostředí,“ vysvětlila Čermáková.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec

Štítky Jindřichův Hradec, kostel, město, oprava, památka, rekonstrukce, npú, policie, zloděj, penízem, revitalizace, zámek, Jan Mikeš, Španělsko, Noc kostelů, Drbna.cz, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel měl být dominantou, místo toho čelí nájezdům vandalů. Město chystá revitalizaci okolního parku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.