Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pavel Šporcl se vrací do Budějc s hudebním festivalem. Asi budu nervóznější, říká

Houslový virtuóz Pavel Šporcl se vrací do rodných Českých Budějovic. Na soutoku řek Malše a Vltava pořádá první ročník hudebního festivalu Hvězdy nad Vltavou, ze kterého chce udělat akci minimálně evropského formátu. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu popisuje, jak prožíval uplnulé roky, nebo co pro něj znamená návrat na jih Čech.

V uplynulých měsících a letech jste hodně cestoval a přidával na sociální sítě fotky a videa ze zahraničí. Jak prožíváte návrat do Českých Budějovic?
Na sociálních sítích mám teď trochu problém, o facebookovou stránku s 60 tis sledujícími jsem díky hackerům přišel. Nemám k ní přístup, intenzivně to s americkým Facebookem řeším, ale zabírá to příliš času. Každopádně je pravda, že jsem teď hodně cestoval a internet byl zajímavý nástroj, jak zůstat v kontaktu se svými fanoušky. Návrat domů, vidíte, že říkám automaticky domů, pro mě hodně znamená. Trvalé bydliště tu nemám, ale Budějce jsou mým domovem. Mám tady maminku a veškeré příbuzenstvo z maminčiny strany. A samozřejmě i kamarády. Rád se sem vracím a teď je to ještě silnější, protože přivážím sebe, hudbu a další interprety.

Máte ve městě nějaká oblíbená místa?
Vždy se rád podívám na náměstí a okolní památky, jako jsou radnice či Černá věž. Jdu se také podívat na bludný kámen. Moc rád jdu vždy na nábřeží, hodně jsem toho v okolí řek nachodil, mimochodem jsem byl členem plaveckého oddílu. Můj tatínek byl 50 let hercem Jihočeského divadla, takže si vždy celé centrum města procházím a vzpomínám.

Přímo v centru jste vyrůstal?
Ano, bydleli jsme naproti obchodnímu domu Brouk a Babka, ve Stecherově domě. Školu jsem měl pár kroků, takže jsem tam chodil rovnou v přezůvkách. (úsměv) Prožil jsem tam dětství, později jsme se přestěhovali na sídliště Vltava.

Bude se nový hudební festival Hvězdy nad Vltavou odehrávat v centru města?
Festivalové koncerty i aktivity hudební akademie Ameropa Music, kde jsem uměleckým ředitelem, většinou ano. Hudební kurzy jako takové s účastí přes 100 participantů a skvělými mezinárodními lektory se budou většinou konat na ZUŠ Piaristické náměstí, kde jsem také začínal, a na konzervatoři. Festival zahájíme velkolepým večerem v Národním pavilonu Z v areálu výstaviště. Naprostá většina koncertů se pak uskuteční v Metropolu, kde využijeme velký sál i malou scénu. Jeden výjezdní koncert je v Českém Krumlově v Hotelu Růže.

Jak dlouho akci plánujete?
Začal jsem o tom jednat zhruba v září. Vnímám, že v Budějcích žádný podobný velký festival v současné době není a myslím, že by hlavní město kraje mělo podobnou akci mít. Jsem moc rád, že jak město, tak kraj festival podpořili. Záštitu udělil premiér ČR Petr Fiala, ministr kultury, zemědělství i hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. To vše mimořádně zvyšuje naši prestiž. Mám do budoucna velké plány, rád bych vybudoval festival minimálně evropského významu a dovážel vynikající interprety. Letos přijedou ti nejlepší čeští umělci, jako jsou Jiří Bárta, Igor Ardašev, Jana Šrejma Kačírková, Barbora Kodetová či Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. 

Je to pro vás nová zkušenost, když nyní řešíte koncerty z druhé strany?
Já si poslední roky mnohdy organizuji koncerty sám, respektive skrze mou agenturu. Zároveň zastupujeme několik umělců, takže pořádáme i jejich koncerty. Určitou zkušenost s tím tedy máme.

Bude pro vás festival v Budějcích více emotivním zážitkem, když tu máte rodinu?
Bude to samozřejmě jiné, i z toho důvodu, že tímto festivalem podporujeme kandidaturu Českých Budějovic na Evropské město kultury 2028. A to je pro mne hodně důležité. Jinak jsou koncerty v mém rodném městě vždy jiné než ty ve světě před cizím publikem. Jsem rád, že tu bude rodina, kamarádi a známí. Vždy se stačí porozhlédnout po sále a poznávám známé tváře. Je to trochu větší zodpovědnost, člověka to může trochu svazovat.

Bude Pavel Šporcl cítit větší nervozitu než obvykle?
Na tom zahajovacím koncertě nepochybně. Přijede Pražská komorní filharmonie s Petrem Altirichterem, Český filharmonický sbor Brno a s báječnými sólisty jako jediní v republice uvedeme k zahájení našeho předsednictví v Radě EU hymnu Evropské unie, respektive celou Beethovenovu Symfonii S Ódou na radost. Bude to hudební událost roku se sto umělci na pódiu. Já sám zahraju Dvořákův houslový koncert a vylosuji ze stran posluchačů výherce, který vyhraje můj soukromý koncert. To je samo o sobě velmi unikátní.  Koncert se mnou uvede Bára Kodetová, budeme mít v sále VIP hosty včetně zástupců kraje a města Asi budu trochu nervóznější než obvykle.

Už jsme se částečně bavili o cestování. Je to pro vás teď snazší, když se omezení uvolňují?
Určitě ano. Jsme všichni rádi, že je to nejhorší snad za námi. Alespoň doufám, i když vyhráno určitě nemáme. Je to na jednu stranu úžasné, na stranu druhou je vidět, že si lidé trochu odvykli. Musíme se vynaložit větší úsilí, abychom je přilákali na koncerty. 

Jak jste prožíval covidové roky?
Velmi pracovně. Díky tomu jsem si udržel profesionální laťku. Nejsem člověk, který by doma seděl a nadával, takže jsem hned v březnu před více než dvěma roky začal streamovat. Streamoval jsem celé koncerty. Hodně jsem se na to připravoval, součástí byly i světové premiéry.

Co vás letos čeká?
V létě pojedu na festival Hudba Znojmo a poté odletím do Los Angeles, kde budu hrát ve slavné Walt Disney Concert Hall. Pak mám v plánu dovolenou a na podzim mě čeká turné. Projedu velká krajská města, celkem mám v plánu 12 koncertů. Bude to orchestrální turné na mou poslední desku Pocta Janu Kubelíkovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pavel Šporcl, festival, kultura, České Budějovice, rozhovor, koncert, hudební festival, Česko, Vltava, Drbna.cz, Malše, Barbora Kodetová, Facebook, Ludwig van Beethoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Šporcl se vrací do Budějc s hudebním festivalem. Asi budu nervóznější, říká  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.