Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový provozovatel otevře Biograf Kotva. Program má být pro všechny

Necelý měsíc měl nový provozovatel posledního jednosálového kina v Českých Budějovicích na to, aby začal promítat. To se nakonec podařilo, a tak tam mohou lidé od 3. září vyrazit na filmy, přednášky či výstavy. Tým změnil název a chce do Biografu Kotva lákat všechny věkové skupiny.

Jednou z hlavních novinek je změna názvu na Biograf Kotva. Provozovatelé, kterými jsou členové Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců, zvolili název z roku 1928, kdy kino zahájilo svůj provoz. 

„Chtěli jsme staronovým názvem naznačit novou éru biografu a připomenout původní název Kotvy. Rovněž nám název biograf sedí k plánované dramaturgii, kdy chceme zařadit i starší kultovní klasiky,“ vysvětlil jeden z provozovatelů Daniel Habrda.

Kotva podle něj má být alternativou pro dvě multikina, která se v Českých Budějovicích nachází. Biograf nabídne mainstreamové snímky, ale více se zaměří na uměleckou tvorbu. „Chceme kino otevřít všem skupinám a co nejširší veřejnosti. Myslíme si, že některé skupiny byly částečně opomíjené. Nyní máme program na prvních 14 dnů, kde každou věkovou skupinu zastupuje nějaký film,“ řekl Jakub Janíček při tiskové konferenci. 

Poprvé bude Biograf Kotva pro veřejnost promítat v sobotu 3. září. Už 7. září tam mohou lidé vyrazit na předpremiéru snímku Jan Žižka. Oficiální česká premiéra je v plánu o den později a 9. září se uskuteční premiéra ve Spojených státech amerických. V Kotvě si chtějí pořadatelé připravit k promítání doprovodný program. „U podobných speciálních akcí si vždy chceme připravit nějaký přesah,“ přidal Janíček a pozval také na 9. září, kdy bude mít v kině přednášku cestovatel Ladislav Zibura.

Kotva má své kouzlo. Kino by mělo být pro všechny, říká nový provozovatel

Více uměleckých snímků, promítání pro seniory či maminky s dětmi a nová vizuální identita. Nejen to chystají noví provozovatelé českobudějovického kina Kotva. Plány popsal v rozhovoru pro Budějckou Drbnu Daniel Habrda ze spolku, který bude mít...

Provozovatelé biografu chtějí zachovat oblíbené akce, jako jsou francouzský filmový festival či přímé přenosy oper. Chystají se také akce pro rodiče s dětmi. „Na takové projekci nebudeme úplně zhasínat v sále, film bude přiměřeně nahlas a především všichni budou počítat s případným hlukem,“ uvedla Kristýna Vacková z týmu provozovatelů. 

Návštěvníci se mohou těšit také na filmový klub, kterému budou patřit úterky vždy jednou za 14 dní. „Ideální filmový klub má být platformou pro vznik komunity filmových nadšenců, kteří se jednou za čas sejdou v kině a debatují pak o společném zážitku, který jim film přinesl,“ vysvětlil Martin Zeman, který se rovněž stará o filmový klub v českokrumlovském kině Luna.Prostory biografu budou pravidelně hostit také výstavy. Pod novým vedením pak bude pokračovat také kavárna.

„Kotva by měla být alternativa pro komerční kina. Zároveň je to taková nostalgie, je to jediné kino, které přežilo digitalizaci a budování těch velkých komplexů. Je důležité, aby Kotva přežila a neztratila svého ducha. Na to budeme klást důraz,“ řekl při nedávném rozhovoru pro Budějckou Drbnu Daniel Habrda, mimo jiné scénárista a režisér. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kristýna Vacková a Jakub Bartoš

Štítky kino, biograf, kotva, České Budějovice, kultura, film, Daniel Habrda, výstava, přednáška, Martin Zeman, Ladislav Zibura, USA, Luna, Jan Žižka, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový provozovatel otevře Biograf Kotva. Program má být pro všechny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.