Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské divadlo kvůli úsporám odložilo premiéru na točně

Otáčivé hlediště v krumlovské zámecké zahradě letos navštívilo 52 469 diváků, Jihočeské divadlo díky tomu utržilo na vstupném 43,9 milionu korun. Vstupenky na novou sezonu jsou již v prodeji. Z úsporných důvodů se odložila premiéra hry Rozum a cit, řekl dnes novinářům ředitel divadla Lukáš Průdek.

Prodaných vstupenek bylo letos o 310 více než v loňském roce. Otáčivé hlediště nabídlo v uplynulé sezoně celkem 91 představení. Loni byly tržby 47,2 milionu korun, letos dosáhly částky 43,9 milionu. 

Návštěvnost nepatrně poklesla, dosáhla zhruba 92 procent, což je meziročně o zhruba pět procent méně. „Návštěvnost nedosahovala takových čísel, ale je nutno říct, že rok 2021 byl pro otáčivé hlediště historicky rekordní. Byl to rok po jedné zrušené sezoně, zároveň to byl rok covidový, a tak řada lidí trávila dovolenou v Česku. Byla to jiná situace než letos. Trochu jsme poklesli, ale je potřeba říct, že to jsou pořád částky, které daleko přesahují hodnoty v dobách před covidem,“ zhodnotil Lukáš Průdek

Letos divadlo poprvé odvedlo část tržeb do rozpočtu města Český Krumlov. Důvodem je nová vyhláška. Podle ní musí pořadatelé kromě městských organizací odvést radnici 10 procent ze vstupného. Jihočeské divadlo, které dostalo výjimku na dětská a rodinná představení, poslalo městu přes čtyři miliony.

Příští rok uvidí návštěvníci v zámecké zahradě celkem šest titulů. Premiérou bude balet inspirovaný malířem Egonem Schielem. Zrežíruje ho dvojice Skutr, Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Ti jsou od září uměleckými řediteli činohry Národního divadla. „Jsem velice rád, že se to podaří zrealizovat. Byl to takový můj sen,“ přiznal šéf baletu Jihočeského divadla Lukáš Slavický. Novinka podle něj ukáže obrazy ze života slavného malíře. 

Do programu se vrací komedie Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní dvojroli, návštěvníci se mohou těšit také na horor Dracula, příběh Muž dvojhvězdy, oratorium Mesiáš a titul Úplně celá česká historie.

Činohra nabídne drama volně inspirované činem Breivika

Původně plánovaná premiéra Rozum a cit se přesouvá na rok 2024. Důvodem jsou úspory. „Je to jednoznačně z úsporných důvodů. Čeká nás vyjednávání o rozpočtu na rok 2023 - s ohledem na to, jak rostou nejen ceny energií, ale veškeré náklady. A protože v tuhle chvíli už potřebujeme definitivně vědět, co bude v roce 2023, tak z obezřetnosti tuhle premiéru přesuneme až na rok 2024,“ vysvětlil Průdek. Ušetří se tak několik milionů. Dnes začalo divadlo prodávat vstupenky na příští sezonu v Krumlově.

Vstupenky se zdražily "nepatrně," řekla Pavla Hornychová z obchodního oddělení divadla. Maximální cena u činohry zůstane stejně jako letos kolem 1 600 korun, nejnižší bude pod tisíc korun, upřesnil Průdek. Ten zároveň vzkázal, že čím dřív si diváci lístky koupí, tím méně zaplatí.

Novinek bude v nadcházejících měsících celá řada. Opera zve na premiéry Kouzelná flétna, Hej mistře, Malý Mozart, Samson a Dalila a Carmina Burana a Kytice. Novinky nabídne mladším divákům Malé divadlo, které už vyprodalo všechna školní představení až do ledna. Například inscenace Spaghetti Futurista! odvypráví příběh jihočeské rodačky, malířky a sochařky Růženy Zátkové. „Je to představení pro druhý stupeň základních škol a střední školy,“ sdělil Petr Hašek, šéf Malého divadla. 

S divadelní únikovou hrou v prostorách pivovaru Samson Záhada zmizelého Sudomyče bude na jaře pokračovat činohra. V nové adaptaci se mohou diváci těšit také na český román Švejk. Na 21. říjen je naplánována premiéra dramatu Události, které se v uplynulých letech hrálo po celé Evropě. Dílo mělo premiéru ve Skotsku a je volně inspirováno činem Anderse Breivika. Program včetně stupenek je k dispozici na webu Jihočeského divadla. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeské divadlo, české budějovice, kultura, ceny energií, program, představení, otáčivé hlediště, premiéra, divadlo, vstupenka, hlediště, malíř, Rozum a cit, zámecký park, Anders Behring Breivik, Malé divadlo, Tomáš Rosický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo kvůli úsporám odložilo premiéru na točně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.