Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na krumlovskou točnu se vrátí Petr Rychlý, galerie připomene autora Vetřelce

Příští rok se po několika letech vrátí před otáčivé hlediště v Českém Krumlově komedie Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli. Nejdražší program v historii přinese festival Mighty Sounds v Táboře, kam dorazí třeba americká kapela Rancid. Alšova jihočeská galerie připomene svou hlavní výstavou Hanse Rudolfa Gigera, který navrhl Vetřelce ze stejnojmenného filmu.

Otáčivé hlediště

Před krumlovskou točnou uvede Jihočeské divadlo příští rok jedinou premiéru, 5. srpna taneční titul nazvaný Egon Schiele - Autoportrét. Připraví ho dvojice Skutr. Divadlo tam pak bude reprízovat horor Dracula, oratorium Mesiáš, rodinný titul Úplně celá česká historie a představení Muž dvojhvězdy. Kvůli úsporám odložilo premiéru činohry Rozum a cit, naopak se po několika letech vrátí komedie Ženy Jindřicha VIII.. „Je to svižná, převleková komedie. Opravdu výborné letní představení," řekl ředitel divadla Lukáš Průdek.

Hudební festivaly

V novém termínu, od 23. do 25. června, se na táborském letišti uskuteční festival Mighty Sounds, zaměřený na ska, punk či reggae. Hlavní hvězdou budou američtí Rancid. „Je to zásadní punkrocková kapela. Vedle kapel jako Green Day, Offspring a Bad Religion patří k základu toho, co představuje americký punkrock," řekl organizátor František Švadlena. Přijede také australský hudebník Dub FX, anglická kapela Enter Shikari nebo americká ska punková kapela The Interrupters. Náklady na akci budou historicky nejvyšší, přesáhnou 20 milionů korun.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov nabídne od 14. července do 5. srpna 18 koncertů; komorní i velké symfonické, operní árie i baletní hudbu doplněnou tancem. Ředitelka festivalu Gabriela Rachidi uvedla, že do Krumlova zamíří izraelský houslista ukrajinského původu Vadim Gluzman, klavírista Alexander Melnikov, tenorista Charles Castronovo, sopranistky Zuzana Marková a Simona Šaturová nebo kytarista Rafael Aguirre.

První jména oznámily i další festivaly. Popová špička včetně skupin Kabát, Kryštof nebo Mirai se představí v srpnu u hradu Rožmberk nad Vltavou, na folkové Zpívání nad Nežárkou zamíří v červenci kapely Marien nebo Mošny. Na přehlídce Okolo Třeboně zahrají začátkem července Asonance, Karel Plíhal, Fleret i Laco Deczi.

Alšová jihočeská galerie a Jihočeské muzeum

Alšova jihočeská galerie v létě představí na víc něž 900 metrech čtverečních dílo, které vytvořil švýcarský umělec Hans Rudolf Giger. Malíř, sochař a návrhář (1940 - 2014) se proslavil třeba díky pracím Necronomicon, které nadchly amerického režiséra Ridleyho Scotta. Giger pak pro něj navrhl Vetřelce, za kterého dostal v roce 1980 Oscara. „Budeme slavit 70 let od založení galerie a chtěli jsme dát dárek sobě i našim návštěvníkům. Gigera chceme představit zejména v surrealistických tendencích, což je zajímavá věc i s ohledem na naši sbírku," řekl ředitel galerie Aleš Seifert. Výstava v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou potrvá od 11. června do 19. listopadu.

V areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova vzniká středověký archeoskanzen, jehož některé části chce Jihočeský kraj otevřít na jaře. Ve skanzenu byse mohly objevit i zbraně, kostýmy a rekvizity z filmu Jan Žižka od Petra Jákla. Stavba otevře zřejmě v květnu 2024, řekl Tomáš Svoboda z marketingu Jihočeského muzea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky kultura, jihočeský kraj, novinky, jihočeské divadlo, alšova jihočeská galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na krumlovskou točnu se vrátí Petr Rychlý, galerie připomene autora Vetřelce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.