Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hořicích na Šumavě se sejdou stovky příznivců pašijových her

Stovky příznivců pašijových her z 15 evropských zemí se v červnu sejdou v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku. Uskuteční se zde kongres Europassion 2023. Na akci se setkávají zástupci měst a obcí z celého kontinentu, kde se udržuje tradice inscenací pašijových her. V tiskové zprávě o tom informoval starosta Hořic na Šumavě Martin Madej.

„Kongres Europassion je skvělá možnost prezentovat v evropském měřítku tuto krásnou a specifickou křesťanskou tradici tak zdařile umělecky a osobitě uchopenou právě obyvateli Hořic na Šumavě," uvedl Madej. Pašijové hry, tedy divadelní inscenace, jejíž součástí je i ukřižování Ježíše Krista, mají v Hořicích na Šumavě tradici od roku 1816. Tradice hořických pašijových her přitom sahá až do 13. století. Autorem textu divadelní hry byl místní tkadlec a sběratel Paul Gröllhesl. V roce 1893, kdy byla v Hořicích otevřena budova pašijového divadla, představení zhlédlo na 30 tisíc diváků.

V současnosti v Česku pašijové hry připravují už jen v České Lípě a Žďáru nad Sázavou. V Hořicích na Šumavě na kongresu, který se uskuteční od 8. do 11. června, očekávají účast minimálně tří stovek delegátů.

"Má první účast na kongresu byla v roce 2010 v německém Oberammergau, tam jsme se přihlásili do pořadí konání kongresu Europassionu v České republice. Uvědomil jsem si, jak samotný příběh je stále aktuální. A přesto, že se jako lidi moc neměníme, věřím, že naděje a láska neumírá a že je důležité vědomí sounáležitosti," uvedl předseda Společnosti pro zachování Hořických pašijových her Miroslav Kutlák.

Rozpočet kongresu je přibližně dva miliony korun. Součástí programu bude i promítání fragmentu filmového záznamu Hořických pašijových her z roku 1897, což je druhý nejstarší film natočený ve střední Evropě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto horickepasije.cz

Štítky ČR, církve, správa, divadlo, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Hořicích na Šumavě se sejdou stovky příznivců pašijových her  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.