Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské divadlo chystá Popelku nebo špionážní thriller Nevinný

Hned několik novinek si na následující měsíce připravilo Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. První premiérou tohoto roku bude už v sobotu balet Popelka, který režíroval Petr Zuska. V únoru a březnu mohou diváci vyrazit na špionážní thriller Nevinný nebo hru Leni o režisérce Leni Riefenstahl.

První letošní premiérou bude balet Popelka na hudbu Sergeje Prokofjeva. Choreografie a režie se ujal Petr Zuska, který už dříve s divadlem spolupracoval na představeních Rádio Svobodná Bystrouška nebo Klíče odnikud. Jeden z nejslavnějších a nejhranějších baletů bude podle režiséra tradičním příběhem, ve kterém ale diváci nenajdou tradiční Popelčin střevíček. „Chtěl jsem, aby to představení bylo čitelné i dětem. Bude to balet v tradičním slova smyslu, ale balet, který disponuje nejrůznějšími výrazovými prostředky, nejen čistě baletními. Je to na špičkách. Příběh nevykládám jinak, ale jeden z aspektů je, že v inscenaci není žádný střevíček, který Popelka ztratí; tahle symbolika se děje skrz něco jiného," řekl na dotaz ČTK Zuska.

Na balet Popelka mohou diváci vyrazit v sobotu 4. února od 19 hodin do Kulturního domu Metropol.

Špionážní thriller a hra Leni

Činohra si na únor a březen připravila dvě premiéry. První z nich bude špionážní thrillet Iana McEwana Nevinný. Divadlo hru představí v adaptaci Simony Petrů a režie se ujal Adam Steinbauer. Jde o jeho první spolupráci se souborem činohry. „Příběh Nevinného se odehrává v poválečném Berlíně, kdy je v plném proudu studená válka. Je to podle skutečného příběhu, kdy ze Západního Berlína kopali tunel, aby mohli odposlouchávat východní sektor. Zároveň je to tragická love story mladého britského agenta, který se tam zamiluje do Němky," řekla šéfka činohry Martina Schlegelová.

Druhým titulem bude hra o fiktivním setkání dvou skutečných lidí, „Hitlerovy dvorní režisérky“ Leni Riefenstahl a slavného amerického moderátora Johnnyho Carsona, který ji pozve do své americké talkshow. „Točí se to kolem spolupráce umělce se státní propagandou. V souvislosti s událostmi, které Evropou otřásají, je to téma velmi aktuální," dodala Schlegelová.

Malé divadlo se v letošním roce účastní Festivalu Zavěšené vstupenka. „Cílem je umožnit přístup k nám do divadla i těm, kteří si to nemohou dovolit, ať už ze sociálních nebo finančních důvodů. Navíc nám to umožní rozšířit náš repertoár, protože k nám budou jezdit divadla, která se do festivalu také zapojila,“ popsal šéf Malého divadla Petr Hašek. Návštěvníci tak mohou koupit vstupenku, kterou divadlo věnuje potřebným. Ty vybere ve spolupráci s městskými organizacemi. Festival je celoroční, začíná v únoru a poslední představení bude v listopadu.

Jižní spojka

Jihočeské divadlo zamíří také do Prahy. Při přehlídce Jižní spojka odehraje pět inscenací na scénách Jatka 78, NoD, Divadlo X10, ve Švandově divadle a v Divadle Komedie. Budou to taneční groteska Mechanický pomeranč, Hamlet, hra Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se, komedie Perplex a drama Události. „Usilujeme o to, abychom mohli šířit věhlas Jihočeského divadla a představovat se pražskému publiku, které nás zná především jako divadlo, které provozuje Otáčivé hlediště.. Většina diváků, kteří jezdí na otáčivé hlediště, je z Prahy a středních Čech, a proto jedeme do Prahy, abychom jim představovali, co vznikne na našich scénách v Českých Budějovicích v zimní sezoně. Zároveň chceme být blíž k odborné veřejnosti," řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Chybět bude letos z finančních důvodů opera. „Vyjet s operou do prahy je poměrně nákladné a my jsme letos museli pracovat s rozpočtem tak, že jsme museli ušetři poměrně dost milionů korun, takže si to nemůžeme dovolit," vysvětlil Průdek.

Na konci února se v pomyslném vlakovém „Kupé na Půdě“ představí dva hosté. Moderátoři Karel Krautgartner a Pavel Pláteník si pozvali českobudějovickou rodačku, novinářku a spisovatelku Markétu Lukáškovou a pekaře a cukráře Josefa Maršálka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeské divadlo

Štítky divadlo, Popelka, Jihočeské divadlo, thriller, balet, Petr Zuska, představení, premiéra, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jihočeské divadlo chystá Popelku nebo špionážní thriller Nevinný  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.