Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Domě umění vystavil Zeithamml dosud nespatřené obrazy i kresby

Obrazy či kresby na papíře, které ještě nikdy nevystavil, představuje sochař Jindřich Zeithamml v českobudějovickém Domě umění. Jedinou trojrozměrnou sochou je metaforické dílo Schrána. Jedním z autorových klíčových témat je proces proměny, uvedl kurátor Petr Vaňous. Výstava potrvá do 19. března.

„Jindřich Zeithamml patří mezi arbitry současného českého sochařství. Jeho přístup k umění je z hlediska nadčasových principů, které jsou obecně tvůrčí, vztahují se k hmotě. Když přehlédneme sochařské dílo Jindřicha Zeithammla, tak si vlastně prolistujeme celé dějiny umění až na úplný počátek, kdy filozofie uvažovala v čistých idejích vztahu člověka a přírody,“ řekl kurátor.

Výstava přibližuje poprvé v podobném záběru obrazy a kresby na papíře. Práce, které ještě nikdy nevystavil, z přelomu 70. a 80. let minulého století. Jako emigrant tehdy studoval na akademii v Düsseldorfu u profesora Norberta Krickeho.

„Podstatné je, že obrazy, malby i kresby zpřítomňují procesy, které se odehrávají i v jeho sochařské tvorbě. Divák tady má jedinečnou možnost nahlédnout do toho, jak Jindřich Zeithamml vnímá to, jaké poslání má umělecké dílo nést. To poslání je nekonečný obrodný proces, cyklická stopa, která dává životu a světu smysl v tom, že se opakuje, že věci vznikají, zanikají. Proces můžeme vztáhnout i k tomu, co člověka přesahuje a co se vztahuje k fenoménům víry, nekonečna. K něčemu, co se člověk snaží pojmenovat, ale nikdy se mu to nepodaří,“ uvedl kurátor.

Jediný trojrozměrný objekt se skládá z částí, jež lze vnímat jako obrazy. Připomíná sloup. „Je pojatý velmi barevně, část sloupu je prázdný prostor. Ta věc se jmenuje Schrána. Můžeme to číst metaforicky, že jsou jádra, která dávají věcem na povrchu smysl. Tady je to naznačené prázdným prostorem, který je ale vnitřně vyložený fólií z pravého stříbra. To znamená, že je to ta nejcennější část sloupu, kterou ale vidíme jen z určitého úhlu pohledu. Jsou to mimikry, které jsou barevné, a tak vás přitáhnou, ale pak se setkáte s odvrácenou stranou věci, která je daleko podstatnější,“ zmínil kurátor.

Součástí výstavy je řada barevných tisků a také dva barevně odlišné ovály z roku 1975, závěsné formáty na pomezí obrazu a sochy. Zeithamml pracuje se základními geometrickými obrazci jako jsou kruh, čtverec, obdélník. „Objevují se také přechodové tvary jako elipsa, deformovaný kruh. Přechodový stav, proces, který můžeme číst jako růst kruhu, nebo smršťování. Do geometrie se tak dostává pohyb, dostáváme se do procesu proměny, a to je zásadní téma,“ podotkl Vaňous.

Třiasedmdesátiletý Zeithamml se narodil v severočeských Teplicích. Po roce 1968 emigroval, studoval na Státní umělecké akademii v německém Düsseldorfu. Žije tam a v Praze, kde po roce 1989 vedl jeden z ateliérů sochařství na pražské Akademii výtvarných umění. Na jihu Čech již vystavoval v roce 2000 v budějovickém Domě umění a o dva roky později v krumlovském Egon Schiele Art Centru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dům umění

Štítky ČR, výtvarné, sochy, České Budějovice, Dům umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Domě umění vystavil Zeithamml dosud nespatřené obrazy i kresby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.