Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krumlov zlevní vstupné na slavnosti, pod Landštejnem slavnosti zrušili

Český Krumlov letos zlevní vstupné na Slavnosti pětilisté růže, na místě zaplatí návštěvník 350 místo loňských 500 Kč. Náklady na akci budou 4,6 milionu, meziročně o 373 tisíc korun nižší. Staré Město pod Landštejnem slavnosti letos zrušilo; jejich náklady byly téměř milion korun, dvacetina ročního rozpočtu městyse. Jiné obce jako Holašovice chtějí udržet stejný rozpočet na slavnosti jako loni. Město Nová Bystřice již dříve zrušilo Jahodobraní, akce už nelákala.

"Letos snižujeme ceny vstupného a zavádíme zvýhodněné rodinné vstupné a zároveň snižujeme i rozpočet slavností jako součást úsporných opatření. Nicméně slavnosti jsou nabídkou pro obyvatele i návštěvníky města, podporují cestovní ruch a zaměstnanost," sdělil krumlovský místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Město tak akci rušit nechce.

Základní vstupné bude letos v předprodeji 300 Kč, proti loňsku o 50 korun nižší. Lístky si loni předem koupilo 60 procent návštěvníků. Loni se na Slavnosti pětilisté růže prodalo téměř 10 tisíc vstupenek, proti plánu města o 2500 méně. Před covidem jezdilo asi 18 tisíc platících. Tržby byly 3,5 milionu. Největší příjmovou položkou rozpočtu je vstupné, uvedl Uhlíř. Loni skončila akce schodkem 686 tisíc korun.

Slavnosti se zhruba dvacetiletou tradicí letos zrušilo Staré Město pod Landštejnem. Městys se tak rozhodl z finančních důvodů. "Slavnosti nás jako obec stojí už skoro milion korun z našeho dvacetimilionového rozpočtu. Potřebujeme teď zrekonstruovat rozvody tepla, kotelnu, budeme dělat novou autobusovou zastávku, doděláváme víceúčelové hřiště. Investičních akcí je víc a milion korun je prostě velká částka, tak jsme se rozhodli, že tento rok slavnosti pozastavíme a příští rok uvidíme," řekla starostka Jitka Liščáková (SNK). Vstupné bylo zdarma. Původně to byly komorní slavnosti s historickým průvodem, postupně se změnily v menší hudební festival. Městys má 460 obyvatel.

Šetřit bude letos na Selských slavnostech jihočeská vesnice Holašovice zapsaná na seznamu UNESCO. Rozpočet akce, kam loni přijelo asi 10 tisíc lidí, bude kolem 1,7 milionu Kč, podobně jako loni. "Nebudeme rozhazovat. Mám hotový nástřel kulturního programu, chtěli bychom držet cenu aspoň na úrovni loňského roku, kdyby se nám povedlo něco ušetřit, budeme rádi. Neplánujeme rušit ani zdražovat nájmy, vstupné a další služby," řekl starosta Jan Jílek (Pro rozvoj Jankova a Holašovic). Na slavnostech vystoupí Robert Křesťan, Vojta Nedvěd či Kamelot. Jednodenní lístek bude jako loni za 250 korun. Náklady na kulturní program včetně ozvučení dosáhly loni 700 tisíc korun. Obec má z daňových příjmů ročně něco přes pět milionů korun.

Spíš menší akce připraví letos Nová Bystřice. Již dříve zrušila Jahodobraní. "Nebylo už ani loni, ale ne z finančních důvodů, ale proto, že ta akce už se přežila, byla na stejné brdo, tak jsme ji zrušili. Přicházíme s novými akcemi, dělali jsme loni a letos budeme pokračovat s koncerty v nově opraveném dvoře městského úřadu, tam je poměrně komorní atmosféra pro divadla a koncerty. Snažíme se šetřit na jiných místech než brát lidem kulturu," řekl starosta Jiří Zimola (Pro Bys3ci).

Přes léto míří do Nové Bystřice, která je v České Kanadě, řada turistů. Město jim chce připravit program. "Ale žádné megalomanské akce. Budeme dělat menší akce a snažit se nabízet je různým vrstvám lidí. Ať už jsou to důchodci, kteří chtějí spíš heligonkáře, nebo lidé, kteří budou chtít folkaře," dodal Zimola.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lubor Mrázek

Štítky ČR, správa, zábava, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov zlevní vstupné na slavnosti, pod Landštejnem slavnosti zrušili  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.