Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeští památkáři zlevní vstupné pro děti, dospělým ho nezdraží

Jihočeští památkáři letos nechají na státních památkách stejné základní vstupné jako loni. Dětem od šesti do 17 let ho zlevní, bude 30 procent ze základního vstupného, loni to bylo 40 procent. Děti do šesti let mají nadále vstup zdarma. Památkáři budou letos dál opravovat krumlovský letohrádek Bellarie, hráz zámeckého rybníka na Červené Lhotě, v Krumlově zrestaurují výzdobu zlatého eggenberského kočáru. V dubnu otevřou budějovický kostelík Nejsvětější trojice. Novinářům to sdělila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

"Příjemnou zprávou pro návštěvníky jihočeských památek je to, že v letošním roce nebudeme navyšovat vstupné, k čemuž jsme se zavázali v loňské sezoně. Naopak, budeme snižovat dětské vstupné. Například na Červené Lhotě zaplatí dospělý návštěvník 180 korun, senioři a studenti 140 korun a návštěvníci od šesti do 17 let zaplatí pouze 50 korun," řekla mluvčí.

V jižních Čechách budou památkáři pokračovat v investicích, s nimiž začali v předchozích letech. Patří k nim závlahy zahrad zámku Hluboká, oprava letohrádku v Krumlově, oprava hráze zámeckého rybníka na Červené Lhotě nebo obnova výmalby v interiérech hradu Rožmberk.

"V dubnu zpřístupníme špitální kostel Nejsvětější Trojice v Českých Budějovicích," uvedla mluvčí. Obnova kostela skončila loni v závěru roku. Teď památkáři připravují muzejní expozice v sakristii a mobiliář v interiéru kostela. Restaurování nástěnných maleb a mobiliáře včetně výroby kopie středověkého obrazu madony a vybavení muzea vyšlo na čtyři miliony korun. Kostel bude otevřený ve vybraných termínech. V areálu mají zároveň památkáři jedno ze svých sídel.

Nový kastelán zámku Kratochvíle Petr Šmíd chystá jako novinku na červenec čtyři hudebně - divadelní večery. "V iluminované zahradě a interiérech zámku se rozezní hudba i poezie z přelomu 16. a 17. století a bude možné spoluprožít třeba příběh původu pětilisté růže Rožmberků, tajuplnou baladu o proměně mladé dívky v bílou laň či vyprávění alchymistů o touze nahlédnout tajemství přírody," uvedla mluvčí.

Na renesančním zámku Červená Lhota přes zimu vymalovali a vybavili některé místnosti obou prohlídkových tras. Zároveň památkáři pracují v podkroví východního křídla, kde chtějí v budoucnu lidem občas zpřístupnit knihovnu a pokoj princezny Sophie. Památkáři připravují také velkou opravu hráze rybníka. Starou hráz dělníci rozeberou a vznikne nová, pomocí původní technologie. Bude také nutné zbourat most u stavidel, který je v havarijním stavu, a postaví se nový. Odhad nákladů je 30 milionů. Návštěvníci tak pátou sezonu po sobě nebudou mít možnost půjčit si lodičku.

Jihočeské státní památky navštívilo loni 732 053 lidí, meziročně o 16 procent víc. V posledním předcovidovém roce 2019 to bylo od ledna do září 1,05 milionu lidí. Výnosy ze vstupného byly loni 104,6 milionu Kč, meziročně stouply o 38 procent. Vyplývá to z informací památkářů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Hluboká nad Vltavou

Štítky ČR, památky, turistika, ceny, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští památkáři zlevní vstupné pro děti, dospělým ho nezdraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.