Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Velikonocích budou na jihu Čech trhy, prohlídky zámků, hrkání i obří vejce

Zvláštní prohlídky zámků, trhy, řemeslné akce nebo takzvané hrkání nabídnou letos různé velikonoční akce v jižních Čechách. Poprvé od Zeleného čtvrtka 6. dubna až do pondělí 10. dubna bude letos otevřený zámek Červená Lhota. Lidé opět najdou obří velikonoční vejce kolem Hluboké nad Vltavou, výstavy nabízí několik muzeí v kraji. Od Velikonoc bude také turisty vozit parník po hladině Lipna. V kraji se odehraje přes 50 akcí.

Několik hradů a zámků připraví velikonočně laděný program. V Jindřichově Hradci to bude od 7. do 16. dubna výstava Splašená vejce, kdy prohlídkové trasy zaplní desítky vajec a kraslic. „K oblíbené výstavě letos přibude tradice obnovená po 240 letech - podávání sladké kaše. V sobotu 8. dubna bude v provozu černá kuchyně a příchozí budou moci zdarma ochutnat sladkou kaši, jejíž podávání - původně na Zelený čtvrtek - bylo spojeno s legendou o Bílé paní. Jedná se o jeden z vůbec nejstarších zvyků u nás," popsala mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

To, jak lidé trávili velikonoční svátky na přelomu 19. a 20. století na hradu, zámku i v chalupě, připomenou prohlídky na hradě Nové Hrady. Potrvají od 7. do 10. dubna, společně s výstavou. Program na zámku Červená Lhota zahrne na Zelený čtvrtek také Bdění v Getsemanské zahradě, což je podle Slabové starobylá pobožnost při svíčkách, bude v zámecké kapli v parku. Velikonočně ozdobí interiéry také dačický zámek, kde budou sváteční prohlídky od 1. do 10. dubna.

V kraji se uskuteční i několik velikonočních trhů. Od 30. března do 1. dubna na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., v Táboře bude jarmark 1. dubna, ve stejný den i v městském parku ve Vimperku na Prachaticku nebo ve vodním mlýně Hoslovice na Strakonicku. V neděli 2. dubna plánují trhy Milevsko, Dačice, České Velenice nebo Volyně. Několikadenní jarmark bude i v Českém Krumlově. Krumlov nabízí víc programů, jedním z nich budou 2. dubna pašijové hry v klášterní zahradě. na Květnou neděli, příběh o posledních dnech Ježíše Krista. V Krumlově chystají restaurace a kavárny také velikonoční a jarní speciality.

Pohádková kovárna Selibov na Písecku připraví program 8. a 9. dubna: tvůrčí dílny včetně možnosti vyrobit velikonoční výzdobu a uplést pomlázku. „Společně ozdobíme obří vajíčko. Velikonoční pohádky budou dva dny hrát vodníci z divadelní skupiny Rybníkáři," uvedla Tereza Procházková z kovárny.

V Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci mohou lidé zažít zvyk zvaný hrkání, od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty. „Podle tradice mají řehtačky nahradit zvonění zvonů, které podle tradovaného úsloví odlétají do Říma," uvedla Jana Píchová z centrály cestovního ruchu.

Desítky obřích kraslic rozmístí pořadatelé kolem Hluboké nad Vltavou. Velikonoční stezka bude otevřená od 7. dubna do 14. května. Jde o bezmála 700 kilogramů vážící kraslice, které pomalovali umělci i děti z místní školy. Součástí jsou rodinná hra s mapou. „Projekt Velikonoce na Hluboké se stal díky svému charakteru rodinné a zároveň charitativní akce jednou z nejvyhledávanějších aktivit brzkého jara v České republice. Každým rokem akci navštíví více než 20 tisíc lidí," uvedli organizátoři na webu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky folklor, památky, zábava, Velikonoce, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Velikonocích budou na jihu Čech trhy, prohlídky zámků, hrkání i obří vejce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.