Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Cenu Jihočeská Thálie získala od diváků operní inscenace Malý Mozart

Jihočeské divadlo včera předalo ceny Jihočeská Thálie 2022. Divácké ocenění získala interaktivní opera pro mladé diváky Malý Mozart. Cenu Českého rozhlasu za rozhlasové herectví získala herečka Věra Hlaváčková. Odborníci z porot ocenili i nejlepší členy souborů činohry, opery, baletu a Malého divadla. Do diváckého hlasování o nejlepší inscenaci se v anketě zapojilo 19 520 lidí. Novinářům to řekla Lenka Cimlová Ostrá z marketingu divadla.

"Hlavní přínos cen Jihočeská Thálie vnímáme především v tom, že se jedná o zpětnou vazbu a ohodnocení práce umělců, kteří stojí na našich jevištích. Ty ceny získávají umělci na základě hlasování poroty, která je nezávislá. Není spjatá s naším divadlem, takže se skutečně jedná o zajímavou zpětnou vazbu," řekl k letošnímu 26. ročníku cen Jihočeská Thálie ředitel divadla Lukáš Průdek.

Vítězná inscenace Malý Mozart je pro děti od šesti do 12 let. Nahlédnou při něm za divadelní kulisy. Na nejmladší generaci cílí opera dlouhodobě, předloni v prosinci uvedlo divadlo jako první v České republice operu pro kojence. Herečka Věra Hlaváčková obdržela rozhlasové ocenění za její literární debut povídek s názvem Život je krásně tragikomický, které napsala a pro rádio i namluvila.

Návštěvníci divadla hlasují jen o vítězném titulu. "Každý divák dostane na představení lísteček, kde má známku jedna až pět jako ve škole. Když odcházejí, je připravená uvaděčka, která vybírá lístečky do hlasovacího boxu, a na základě toho se to sčítá, dává do tabulek a pak se udělá průměr," uvedla Cimlová Ostrá. Dříve diváci volili i nejlepší herce, před několika lety ale scéna toto hlasování zrušila. Podle Cimlové Ostré se často projevovalo, kolik měl kdo kamarádů, kteří mu hlas poslali.

O cenách pro členy souborů rozhodovali zástupci odborných porot. Křišťálovou sošku Jihočeské Thálie za mimořádný taneční výkon získali Mai Iwamotoová za roli Isoldy a František Vlček za roli Tristana v inscenaci Tristan a Isolda. V činohře mají ceny Dana Verzichová za roli Claire v dramatu Události a Tomáš Kobr za roli Jaroslava Haška v adaptaci Švejka. Z opery ocenili odborníci Bronislavu Smržovou za ztvárnění Královny noci v opeře Kouzelná flétna, mezi muži uspěl barytonista Roman Hoza za výkon v oratoriu Mesiáš. V Malém divadle převzali sošky Dana Ibragimová a Jiří Brnula za výkony v mytickém příběhu Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se.

Skleněnou sošku Jihočeská Thálie navrhl designér Karel Jankovský a vyrobila sklárna Bomma ve Světlé nad Sázavou. Program dnešního večera zpestřil baletní soubor a živá hudba Ondřeje Vinkláta.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb mu přináší otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Loni tam divadlo přilákalo 52 469 diváků, tržby byly 43,9 milionu korun. Letos má divadlo provozní příspěvek od města České Budějovice téměř 154 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Řeháčková

Štítky ČR, divadlo, ocenění, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Jihočeská Thálie získala od diváků operní inscenace Malý Mozart  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.