Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Zeman dal Stráské houby a vyslovil přání vzniku nového hospicu

Prezident Miloš Zeman na úvod své návštěvy Jihočeského kraje ocenil konání bývalého hejtmana Jiřího Zimoly, který se rozhodl na svou funkci před několika týdny rezignovat. Proto, aby napomohl vyřešit nastalou situaci na krajské scéně. Koaliční krize mezi ČSSD a hnutím ANO vznikla kvůli financování jihočeských nemocnic. V čele s novou hejtmankou Ivanou Stráskou nyní vládne spojení stran ČSSD, Jihočeši 2012, KDU-ČSL a uskupení Pro Jižní Čechy.

Vysoká bezpečnostní opatření, ale bez výraznějších protestů. Tak vypadal začátek návštěvy Miloše Zemana, který na jih Čech dorazil i se svou chotí Ivanou. V kruhovém sále slyšel prezident od hejtmanky Ivany Stráské v úvodu něco málo ze statistik. „V uplynulých letech jste v jižních Čechách strávil devět dní, navštívil jste 20 různých měst a najezdil jste zhruba 1300 kilometrů, to znamená vzdálenost mezi Prahou a Sofií nebo Stockholmem,“ nastínila mu s tím, že věří, že mu v Jihočeském kraji bude znovu chutnat. Zeman už dříve v Třeboni zmínil, že zde jedl nejlepší rybí polévku.

Prezident poznamenal, že se na jih Čech vrací rád především kvůli krásné krajině a hodným lidem. Konstatoval, že kraj je dobrý v míře nezaměstnanosti, která je pod celostátním průměrem. Horší je ale v úrovni měřené reálnou mzdou. „Je o více než dva tisíce nižší než v jiných oblastech. Pokud jde o míru nezaměstnanosti, Krumlov má nejvyšší. Paní hejtmanka to vysvětluje pendlerstvím, já to naprosto chápu. Druhé místo má Tábor a tam už to neobstojí,“ myslí si Zeman s tím, že za tím může být vyšší podíl „nepřizpůsobivých občanů“.

Hlava státu rovněž vyjádřila spokojenost nad rozjezdem výstavby dálnice D3, která se nyní buduje až k Českým Budějovicím. „I v oblasti železničního stavitelství se blýská na lepší časy. Železnice, která má spojit České Budějovice a Plzeň, má rozpočet 20 miliard korun. Je to jedna z největších investičních akcí v oblasti železničního stavitelství,“ připomněl Zeman. Rovněž neopomněl zmínit, že na jihu Čech jsou více nakloněni k jeho postoji v problémech Šumavy.

Zeman také představil krajským zastupitelům dva principy, jimiž se bude po skončení parlamentních voleb řídit. Nejprve uzná právo vítěze voleb na sestavení vlády. „Protože kdo dostal nejvíce hlasů od voličů, nemá být obcházen a opomíjen. Má být respektováno, že je vítězem. Druhý princip je jednoduchý. Tolerance nebo velkorysost vítěze vůči těm, kteří prohrají. Zejména těm, co málo. V opačném případě v nich vyvoláváme zatrpklost a nenávist. Ono se to může vrátit v příštím funkčním období,“ řekl.

Prut, houby a slivovice

Za sebereflexi poděkoval prezident i bývalému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi, který v době krize odblokoval svým odstoupením jednání a umožnil vznik nové koalice. Stará na půdorysu stran ČSSD, hnutí ANO a Jihočeši 2012 nevydržela kvůli krizi ve zdravotnictví. „Dějiny se nebudou ptát, co zlého jste provedli oponentům a někdy i spolustraníkům, ale co jste udělali pro svůj kraj. V tom vám přeji plný úspěch,“ přidal Zeman.

Vyslovil přání, aby v Jihočeském kraji vznikl ještě alespoň jeden hospic. Přesto se domnívá, že se problematice věnuje jeho vedení dostatečně. „Nezapomeňte, že ročně u nás umírá asi 100 tisíc lidí. Ve Spojených státech amerických končí v hospicích 50 procent umírajících, u nás to jsou jenom tři procenta,“ řekl Zeman a dodal, že vítá postoj současného ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, který navrhuje úpravu pravidel hospicové péče. Má se týkat i způsobu financování těchto zařízení. Kraj chce postupně rozšiřovat hospicovou péči i v nemocnicích, prozatím má dvě lůžka v jindřichohradeckém zařízení.

Na závěr si Stráská se Zemanem vyměnili dary. Zatímco hejtmanka předala prezidentovi ručně vyrobený rybářský prut s navijákem a podběrákem, a popřála mu úlovek v podobě pořádného kapra, hlava státu věnovala Stráské med z parku v Lánech, houby z lánské obory a speciální prezidentskou edici slivovice, jež je určena pouze českým hejtmanům a hejtmankám. 

ČTĚTE TAKÉ: Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Jihočeském kraji (12. až 14. 6.)

Prezident Zeman v pondělí zahájí třídenní návštěvu Jihočeského kraje
VIDEO: Prezident Zeman přijel před krajský úřad, pozdravil se s hejtmankou Stráskou

Foto Jana Kroneislová

Štítky Miloš Zeman, Ivana Stráská, Jihočeský kraj, ČSSD, houby, návštěva, krize, Jiří Zimola, ANO 2011, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zeman dal Stráské houby a vyslovil přání vzniku nového hospicu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.