Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Senát pravděpodobně odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech

Senát nejspíš odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech. Schválení by podle ODS a STAN bylo nesmyslné. Podle některých senátorů by takové kvóty přispěly k výraznému zdražení potravin a zároveň by nahrály do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Senátoři ODS budou chtít zákon vrátit zpět do Sněmovny s vypuštěním kvót, případně ho rovnou zamítnout.

V případě schválení návrhu by prodejny potravin o velikosti nad 400 metrů čtvereční od příštího roku musely prodávat povinný minimálně padesátiprocentní podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Hned osm zemí EU však podle Hospodářských novin varuje, že takové kvóty nejen zavání diskriminací zahraničních výrobků, ale především dojde k výraznému zdražení potravin.

U padesátiprocentního podílu však nezůstane. Pokud projde novela zákona Senátem, podepíše ho prezident a bude opravdu platit i v následujících letech, naroste povinný podíl českých potravin v obchodech až na 73 procent v roce 2028. 

GLOSA: Čau lidi! Právě jsem vám zdražil potraviny

Víte, že nebudete mít takový výběr potravin, budou dražší, budete splácet ještě vyšší schodek rozpočtu a asi nám zkomplikují vývoz aut? To vše jsem pro vás za pouhé tři dni tohoto týden zařídil. Čtěte dál, řeknu Vám o tom více.

„Až budeme zákon o potravinách na senátorském klubu projednávat, budeme řešit otázku, zda je tam i něco dobrého, nebo je špatně celý. Na základě toho budeme postupovat dále a volit mezi variantami vrátit Sněmovně zákon s vypuštěním povinných kvót na české potraviny, nebo návrh zákona celý zamítnout. Kvóty v novele zákona rozhodně nesmí zůstat! Ostatně i pan premiér je tam, dle svých slov, pro změnu nechce. Takže doufám, že nás ve Sněmovně při opětovném projednávání podpoří,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

Podobně k návrhu přistupují také senátoři STAN. „Schválení povinného podílu prodaných českých potravin v obchodech s plochou větší než 400 metrů čtverečních považují senátoři za paskvil, který povede pouze ke zdražení základního sortimentu,“ dodal šéf senátorského klubu Starostů Petr Holeček.

Kluby ODS a STAN jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře, v níž má většinu opozice, která proti kvótám hlasovala už ve Sněmovně.

Návrh SPD omezující dovozové potraviny je podle Hospodářské komory navíc v rozporu s právem Evropské unie. „Varováním pro zákonodárce by měla být i výzva některých unijních států adresovaná předsedovi Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslavu Faltýnkovi, v němž upozorňují, že povinné kvóty na tuzemské potraviny jsou vysoce diskriminační,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že Česku hrozí odvetné kroky od ostatních zemí EU. To může výrazně dolehnout i na celkovou bilanci exportu z tuzemska.

Podle Komory je neméně závažným problémem také administrativní zátěž obchodníků a výrobců, jejichž povinností by bylo prokazovat původ zboží a surovin. Stát by tak podnikatelům svojí regulací přikázal další desítky formulářů a riskuje, že řadu prodejců tím donutí k zavření jejich byznysu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Senát

Štítky potraviny, Senát, ODS, STAN, kvóty, jídlo, kvóta, obchod, Senát Parlamentu ČR, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Hospodářská komora, Hospodářské noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Orkáč

Nízká právní úroveň poslanců v sněmovně i v senátu je všeobecně známá. Například lidovci tento zákon spolunavrhli i následně podpořili ve sněmovně a přitom evropští poslanci za lidovce kritizují porušení unijního práva v přímadě lex Babiš. Trapné.

Pátek, 22. ledna 2021, 08:23Odpovědět

Senát pravděpodobně odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.