Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Půl roku po krajských volbách: Zatím jsme hlavně řešili záležitosti kolem koronaviru, říká hejtman Kuba

Koronavirus a očkování byla dvě nejzásadnější témata, která musel během prvního půlroku po krajských volbách ve funkci řešit jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Pandemie a povinnosti s ní spojené mu podle jeho slov zabírají většinu pracovního času. Kuba dodal, že současné vedení Jihočeského kraje však nechce kvůli koronaviru potlačovat jiné programové priority. Mezi ně patří projekt nově zřízeného investičního fondu, jehož prostřednictvím by měl kraj uvolnit 200 milionů korun na konkrétní plány obcí a měst.

"Povedlo se nám připravit celkem racionálně postavený rozpočet, který nám umožňuje už v letošním roce realizovat hodně slíbených věcí. Naší prioritou bylo napumpovat peníze do jihočeských měst a obcí, na což se nám povedlo udělat krajský investiční fond. Už přicházejí první žádosti (o finanční podporu), které budeme vyhodnocovat. V našem programu budeme i dál pokračovat a plnit ho," uvedl jihočeský hejtman.

Podle něj by kraj měl více směřovat finance do konkrétních záměrů v různých částech regionu. Projekt krajského investičního fondu však kritizují někteří opoziční zastupitelé. "Na mě to působí tak, že tito pánové budou posuzovat z jakési božské pozice, co má a co nemá smysl. Vnášet do toho politický pohled by šel při stanovení pravidel, ne při hodnocení," uvedl například lídr STAN Jiří Švec. Podle Kuby chce současné vedení být čitelné a transparentní pro veřejnost. "Chci, aby Jihočeši věděli, na čem pracujeme, aby byl například jasně vytvořený informační systém, kde se mohou lidé podívat na to, která stavba se připravuje a v jaké je fázi. Během měsíce a půl by měl tento systém fungovat," řekl hejtman.

Kuba však dodal, že hlavní náplň jeho práce tvoří v posledních dnech a týdnech záležitosti spojené s koronavirem. Řekl, že když nastupoval do funkce, vrcholila podzimní pandemická vlna. "Potom se krátce situace začala uklidňovat. Ale od Vánoc jsme připravovali očkování a do toho přišla další vlna koronaviru, která teprve před pár dny kulminovala," uvedl.

Kvůli koronaviru proto zatím odložil některé záměry, o nichž mluvil dříve. Jedná se například o personální audit krajského úřadu, který si chtěl nechat zhotovit. "Je to jedna z věcí, na niž nebyla časová kapacita. Měl jsem v plánu s vedoucími odborů krajského úřadu maximálně zefektivnit chod oddělení. Ale bohužel jsme to museli zatím odložit," řekl hejtman.

Volby v kraji vyhrálo loni v říjnu ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Dohromady má 29 mandátů z 55 zastupitelů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky ČR, správa, koronavirus, kraje, Jihočeský, COVID-19, Martin Kuba, ODS, investiční fond, Jihočeský kraj, ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půl roku po krajských volbách: Zatím jsme hlavně řešili záležitosti kolem koronaviru, říká hejtman Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.