Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcký magistrát zahájil s šéfem KSČM řízení kvůli daru půl milionu

Magistrát v Českých Budějovicích zahájil přestupkové řízení s šéfem KSČM a místopředsedou Poslanecké sněmovny Vojtěchem Filipem kvůli podezření, že neuvedl v majetkovém přiznání 500 tisíc korun, které podle policie dostal v roce 2018 od podnikatele Tomáše Horáčka. Uvedl to server iRozhlas.cz. Podle něj případná pokuta v přestupkovém řízení může dosáhnout až 50.000 korun. Server uvedl, že v kauze existuje skrytá nahrávka, ve které podle něj Filipův někdejší asistent Lukáš Gibiec předání obálky s penězi nepopírá, snaží se jen zpochybnit výši částky. Filip odmítá, že by uvedené peníze dostal.

Předseda komunistů už dříve uvedl, že se nedopustil ničeho nezákonného a příjmy má v pořádku. Případem se zabývá i finanční správa.

Podle kriminalistů Filip přijal půl milionu od Horáčka, nyní stíhaného za rozsáhlou korupci, v dubnu 2018. Předání peněz popsal Horáček a policie uvedla, že k věci má svědectví tří lidí. Peníze šéf komunistů podle vyšetřovatelů přijal krátce před poslaneckým výjezdem do Kazachstánu, který jako místopředseda Sněmovny vedl. Horáček se cesty v podnikatelské delegaci zúčastnil, v asijské zemi ale neuzavřel žádný obchod. Policie tak došla k závěru, že o úplatek pro Filipa nešlo. Filip ale v majetkovém oznámení za rok 2018 půlmilionový příjem neuvedl, podle iRozhlasu přiznal jen koupi vozů Škoda Superb a Škoda Rapid za 730.000 korun a úvěr ve výši 204.000 korun.

„Správní odbor Magistrátu města České Budějovice zahájil v předmětné věci přestupkové řízení a stanovil termín ústního jednání," sdělila webu mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Brůha Welzlová.

Server uvedl, že získal nepublikovanou nahrávku, se kterou podle několika důvěryhodných zdrojů pracovali policisté a byla jedním z nepřímých důkazů, na nichž postavili své přesvědčení, že se předání 500 tisíc korun ve Sněmovní ulici na Praze 1 skutečně odehrálo a prostředníkem předání peněz byl Filipův asistent Lukáš Gibiec. Ten na záznamu nepopřel Horáčkův popis schůzky z 17. dubna 2018. Tvrdí ale, že peníze nepřepočítával.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky sněmovna, správa, daně, Vojtěch Filip, magistrát, České Budějovice, peníze, KSČM, Tomáš Horáček, policie, Poslanecká sněmovna ČR, Finanční správa, Kazachstán, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký magistrát zahájil s šéfem KSČM řízení kvůli daru půl milionu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.